Buitenland

Congres twijfelt over gevaar Irak

Na wekenlang in hun eigen kiesdistricten door kiezers bestookt te zijn met vragen over Washingtons plannen ten aanzien van Irak, hebben tal van Amerikaanse parlementariërs dinsdag aan het einde van het zomerreces benadrukt dat zij meer informatie van de regering willen over de zogeheten „dreiging” van Saddam Husseins regime.

Van onze correspondent
4 September 2002 11:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:47

„Als ik vandaag moest stemmen over een oorlogsverklaring tegenover Bagdad zou ik tégenstemmen”, aldus Republikeins senator Larry Craig. Zelfs de Republikeinse fractieleider in de Senaat, Trent Lott, had zijn standpunt bijgesteld. Voor het zomerreces bestreed hij de noodzaak voor zijn partijgenoot Bush om het Congres toestemming te vragen voor een militair offensief tegen Irak. Dinsdag verklaarde hij nadrukkelijk dat zo’n offensief niet gelanceerd kan worden zonder uitdrukkelijke goedkeuring van Senaat en Huis van Afgevaardigden.

President Bush, die de afgelopen weken nadrukkelijk gezwegen heeft over zijn plannen jegens Irak, heeft de leiders van het Congres uitgenodigd vandaag de kwestie te bespreken. Verder pleegde minister van Defensie, Rumsfeld, vandaag overleg met een aantal senatoren. Rumsfeld zei dinsdag dat de president „de komende dagen en weken” meer informatie zal verstrekken over wat de Amerikanen weten over Bagdads arsenaal aan massavernietigingswapens. Vorige week verklaarde vice-president Cheney tot tweemaal toe dat Saddam Hussein „binnenkort” over kernwapens beschikt. Het Congres (Senaat en Huis van Afgevaardigden), evenals trouwens het buitenland, wil daarover meer weten voordat het een oordeel kan vellen over de wenselijkheid om Irak militair aan te pakken.

In Europa lijkt de Britse premier, Tony Blair, net als aan de vooravond van het militaire offensief tegen het Afghaanse Taliban-regime, de Amerikaanse kar te trekken. De premier kondigde dinsdag aan dat hij „de komende paar weken” documenten zal presenteren over Iraks mogelijkheden om massavernietigingswapens te produceren. Blair wordt binnen twee weken in Washington verwacht voor nader overleg met Bush. De premier heeft in verschillende telefoongesprekken met president Bush overigens aangedrongen op het creëren van internationale steun voor een offensief tegen Irak. Daarvoor wil Blair eerst en vooral de VN gebruiken.

Intussen werd dinsdag bekend dat de Israëlische regering de veiligheidsdienst(en) van het land heeft gevraagd vanaf de eerste november voorbereid te zijn op de mogelijke consequenties van een oorlog in het Midden-Oosten. Bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie benadrukken evenwel dat een militair offensief tegen Irak „strategisch en logistiek” voor het einde van dit jaar niet meer haalbaar is.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft dinsdag een Iraakse oproep voor besprekingen over hervatting van de wapeninspecties afgedaan als „volslagen onzin.” Powell noemde tijdens zijn vliegreis naar de wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg het aanbod van de Iraakse vice-premier, Tariq Aziz, een oude truc. „Tariq Aziz weet heel goed wat er dient te gebeuren”, zei Powell. „Hij verschijnt al jarenlang op de televisie en slaagt erin zonder tegenspraak te beweren dat zij niet van dergelijke wapens hebben, wat onzin is, volslagen onzin.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer