Buitenland
„Meer land nodig voor slachtoffers tsunami”

AMSTERDAM (ANP) - De internationale hulporganisatie Oxfam, waarvan het Nederlandse Novib deel uitmaakt, heeft de regeringen van Sri Lanka en Indonesië opgeroepen meer geschikte bouwkavels beschikbaar te stellen voor overlevenden van de tsunami van eind 2004.

29 November 2005 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:13

Het gaat om grond voor de bouw van permanent onderdak voor de betrokkenen.

De oproep komt op de dag dat de Amerikaanse ex-president Clinton in Sri Lanka aankomt en de dag voordat hij naar Indonesië gaat om de herstelwerkzaamheden te bekijken. Clinton is de speciale ”tsunamigezant” van de Verenigde Naties.

Hoewel er in beide landen al duizenden permanente huizen zijn gebouwd, wordt verdere vooruitgang belemmerd. Dit komt doordat de regeringen nog steeds geen beleid hebben ontwikkeld om zeker te stellen dat geschikt land beschikbaar komt voor degenen die hun grond door de zeebeving en de daarop volgende vloedgolven zijn kwijtgeraakt.

Oxfam/Novib steunt de pogingen van speciaal gezant Clinton om te verzekeren dat geschikt land beschikbaar wordt gesteld voor permanente woningen. Honderdduizenden slachtoffers van het natuurgeweld wonen intussen in tijdelijke houten woningen of zelfs nog steeds in tenten. De herbouw van hun woningen is problematisch, onder meer omdat er langs kuststroken nu bufferzones zijn ingesteld waar niet meer gebouwd mag worden.

Tot nu toe heeft de Indonesische regering nog geen beleid vastgesteld, hoewel er inmiddels een inspraakronde wordt georganiseerd. Dit betekent dat in veel gevallen de herbouw nog niet kan beginnen, aldus Oxfam/Novib.

In Sri Lanka heeft de regering wel land toegewezen, maar in sommige gevallen is dat ongeschikt, bijvoorbeeld omdat vissers dan te ver van de kust gehuisvest zouden moeten worden. Het gevolg is dat herbouw van woningen wordt vertraagd omdat het onzeker is of de vissers wel in de huizen in die gebieden zullen gaan wonen.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Zeebeving

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer