Economie
Van Hoof: Zet moeders met uitkering in voor opvang

DEN HAAG - Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken wil dat bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar, die zijn vrijgesteld van sollicitatieplicht, met behoud van uitkering gaan werken in de voor- en naschoolse kinderopvang die scholen moeten gaan aanbieden.

Redactie politiek
Dat heeft Van Hoof zondag gezegd in De Telegraaf. Zijn plan sluit aan bij het voorstel van VVD-fractievoorzitter Van Aartsen om scholen te verplichten tussen halfacht ’s ochtends en halfzeven ’s avonds kinderopvang te bieden als de ouders dat willen.

Van Hoof vindt dat de moeders best een tegenprestatie mogen leveren voor hun uitkering. Het feit dat ze zelf kinderen hebben, maakt hen heel geschikt voor kinderopvangwerk, aldus de bewindsman. De bijstandsmoeders doen verder werkervaring op, stelt Van Hoof, en vele andere werkende ouders zijn er volgens hem mee geholpen.

Hij wil verder dat gemeenten bijstandsouders een bonus mogen aanbieden op hun uitkering en ook scholing. De bijstandsmoeders kunnen eventueel hun eigen kinderen meenemen naar de school. Er zijn op dit moment circa 90.000 bijstandsmoeders vrijgesteld van sollicitatieplicht.

De bewindsman bespreekt zijn plan binnenkort met de gemeenten. Die voeren de bijstandswet uit. Van Hoof overweegt vooralsnog geen wettelijke beperking van de mogelijkheden tot ontheffing van de sollicitatieplicht. Hij wacht eerst het gesprek met de gemeenten af.

Het CDA is kritisch over het plan van Van Hoof. De partij eist dat bijstandsgerechtigden eerst worden geschoold voor het werk in de kinderopvang. SP-kamerlid Gerkens noemt het voorstel „een slecht idee.” Volgens haar zijn moeders van jonge kinderen niet voor niets vrijgesteld van sollicitatieplicht.

Van de 200 miljoen euro die minister De Geus van Sociale Zaken extra uittrekt voor kinderopvang gaat 165 miljoen naar de ouders, heeft de bewindsman laten weten. Om de overblijf tussen de middag op de basisschool te verbeteren en te professionaliseren, trekt de minister jaarlijks 30 miljoen euro uit. Voor de bevordering van de kwaliteit van de kinderopvang en voor de versterking en verscherping van het toezicht erop legt hij 5 miljoen opzij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kinderopvang

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer