Buitenland

Egypte jaagt in woestijn naar daders

De Egyptische politie doorzocht maandag een bergachtig woestijngebied op 40 kilometer afstand van de hotels van Sharm al-Sheikh waar zaterdag drie aanslagen werden gepleegd. Zij handelde op basis van een tip dat verscheidene onbekende mannen daarheen zouden zijn gevlucht.

Buitenlandredactie
26 July 2005 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 02:47

De nationaliteit van de gezochte mannen was niet bekend en het is onduidelijk of er een verband is met de vijf Pakistanen naar wie de politie eerder zei op zoek te zijn. Maandag werden onder meer in Caïro foto’s verspreid van de vijf, die kennelijk al enkele dagen voor de aanslagen uit het zicht verdwenen. De foto’s zijn afkomstig uit de paspoorten die de mannen bij de receptie van het hotel waar zij logeerden hadden achtergelaten. Een verslaggever van AP die de foto’s heeft gezien, zei dat alle mannen tussen de 18 en 30 jaar oud leken te zijn.

De Egyptische ambasseur in Pakistan heeft dinsdag echter gezegd dat er geen Pakistanen betrokken waren bij de aanslagen in Sharm al-Sheikh. De zes Pakistanen naar wie de Egyptische politie zoekt, hebben er niets mee te maken, aldus ambassadeur Hussein Haridy.

Omdat echter de Britse politie na de aanslagen in Londen ook zoekt naar Pakistanen, zou de betrokkenheid van Pakistanen bij de aanslagen in Egypte kunnen wijzen op een internationaal complot. Een functionaris van de Pakistaanse ambassade in Caïro zei dat de Egyptische autoriteiten niet hebben gezegd dat zij de vijf Pakistanen verdenken van de aanslagen, alleen dat zij hen niet kunnen vinden. De woordvoerder zei dat veel Pakistanen via Egypte naar Europa proberen te komen om daar werk te vinden.

De Pakistaanse president Pervez Musharraf zei maandag dat de aanslagen in Egypte, Londen of waar dan ook niet vanuit Pakistan kunnen zijn georganiseerd, omdat het Pakistaanse leger de bevelsstructuur en het communicatiesysteem van al-Qaida heeft uitgeschakeld. Hooguit zijn in het grensgebied bij Afghanistan nog verspreide groepjes van al-Qaida actief, zei Musharraf.

De Egyptische politie heeft in het kader van het onderzoek naar de aanslagen intussen meer dan zeventig mensen opgepakt en volgt verschillende sporen, waaronder mogelijke Palestijnse betrokkenheid of een verband met eerdere aanslagen in de Egyptische badplaatsen Taba en Ras al-Shitan. Er wordt gezocht naar drie daders die de explosies mogelijk hebben overleefd. Ook worden de stoffelijke resten van de zelfmoordterrorist die met een auto vol explosieven bij het Ghazala Gardens Hotel naarbinnen reed aan DNA-onderzoek onderworpen.

Een van de groepen die de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hebben opgeëist, de tot nu toe onbekende Heilige Strijders van Egypte, heeft in een maandag op internet verschenen verklaring met een „totale oorlog” gedreigd als „joden en christenen” niet binnen zestig dagen uit Egypte verdwijnen. Een derde, tot nu toe onbekende, islamitische groepering heeft eveneens de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen. De Tawhid en Jihad Groep in Egypte deed dat dinsdag via internet.

Deze derde claim lijkt geloofwaardiger, omdat die staat op een islamitische website die vaak wordt gebruikt door de Iraakse tak van al-Qaida. De andere groeperingen die zeiden achter de aanslagen te zitten, deden dat op weinig bekende websites.

De Tawhid en Jihad Groep in Egypte zei op de website ook verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslagen in Taba van oktober 2004. Daarbij lieten 34 mensen het leven.

De andere groep die de aanslagen claimt, de Abdullah Azzam Brigades, is een aan al-Qaida gelieerde organisatie die zich ook verantwoordelijk had gesteld voor de eerdere aanslagen.

Het aantal Italianen dat de aanslagen in Sharm al-Sheikh niet heeft overleefd, is gestegen tot zeker vier. Maandag werd vastgesteld dat twee lichamen toebehoren aan een Italiaanse man en een vrouw, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome bekend. Twee mensen met de Italiaanse nationaliteit worden nog vermist.

Het officiële dodental van de aanslagen ligt op 88. Volgens de gouverneur van de zuidelijke Sinaï liepen 200 mensen verwondingen op. Het Egyptische ministerie van Toerisme houdt het dodental vooralsnog op 64. Van de 124 gewonden liggen er volgens het departement nog 32 in ziekenhuizen.

De gouverneur van de zuidelijke Sinaï, Mustafa Afifi, zei maandag op een persconferentie dat er zeventien buitenlanders onder de doden zijn, zowel westerlingen als inwoners van andere Arabische landen. Een ziekenhuiswoordvoerder in Sharm al-Sheikh zei dat er twee Britten en twee Duitsers zijn omgekomen, al hebben de desbetreffende landen dat nog niet bevestigd. Wel bevestigd is de dood van een Italiaans paar, een Amerikaan en een Tsjech, terwijl er nog enkele Italianen en Britten zoek zijn.

Afifi beschreef hoe de drie aanslagen in hun werk waren gegaan. De dader van de aanslag op het Ghazala Gardens Hotel had twee bewakers doodgereden voordat hij de receptie van het hotel binnenreed en de naar schatting driehonderd kilo explosieven in zijn auto tot ontploffing bracht. Korte tijd later ontplofte bij een parkeerplaats en taxi-standplaats in de buurt van het hotel een rugzak met explosieven die een andere dader had achtergelaten. Afifi zei dat ook hier sprake kan zijn geweest van een zelfmoordaanslag. De terrorist die verantwoordelijk was voor de derde explosie, bij een markt, had ook een hotel willen aanvallen, mogelijk het Iberotel Palace, zei Afifi. Zijn bomauto kwam echter in een file bij een politiecontrole terecht en de bestuurder verliet de auto voordat die ontplofte. De politie onderzoekt of de man al dan niet is omgekomen bij de explosie.

Afifi zei geen gegevens te hebben over de Pakistanen die worden gezocht. Hij zei dat de politie tot nu toe vooral zoekt naar een verband met de aanslag in Taba. Bekeken wordt bijvoorbeeld of de zelfmoordterrorist die het hotel ramde, een van de vijf mensen is die worden gezocht voor de aanslag in Taba. De daders van de aanslagen in Sharm al-Sheikh hadden van te voren de serienummers weggevijld uit de motoren van de open bestelwagens waarmee zij Sharm al-Sheikh waren binnengekomen, de explosieven hadden zij verborgen onder een lading groente. Dergelijke serienummers brachten de politie op het spoor van de daders na de aanslagen van oktober, waarbij 34 doden vielen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer