Kerk & religie

„RK-Kerk blijft bij afwijzing intercommunie”

De Nijmeegse kerkhistoricus prof. dr. P. Nissen is teleurgesteld over de uitleg die het Vaticaan geeft aan de uitreiking van de communie aan de protestant Roger Schutz.

ANP
12 July 2005 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 02:44

De stichter van de oecumenische gemeenschap Taizé ontving 8 april tijdens de uitvaartmis van paus Johannes Paulus II voor het oog van de camera’s de hostie uit handen van kardinaal Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI.

Het gebaar was voor velen een belangrijk moment in de toenadering tussen de kerken, maar volgens het Vaticaan was het niet zo bedoeld. Schutz bevond zich per ongeluk in een rij die klaarstond om de communie te ontvangen, zei de woordvoerder van het Vaticaan zaterdag.

„Het is jammer dat het Vaticaan dit tot een ongelukje terugbrengt”, reageerde Nissen maandag.

„In deze situatie leek het onmogelijk om Schutz het allerheiligst sacrament te weigeren”, aldus de woordvoerder. Hij benadrukte dat Schutz de rooms-katholieke leer over de eucharistie deelt.

Uit het voorval mogen volgens hem geen conclusies worden getrokken over het standpunt van de Rooms-Katholieke Kerk over intercommunie, het gezamenlijk vieren van eucharistie en avondmaal door rooms-katholieken en protestanten. De RK-Kerk is daartegen.

„Intercommunie is hier helemaal niet aan de orde”, tekende Nissen aan. Het is bekend dat ook Schutz daartegen is. Het gaat in dit geval om eucharistische gastvrijheid, de toelating van niet-katholieken tot de eucharistie. De voorwaarden daarvoor zijn dat de betrokken niet-katholiek de rooms-katholieke leer over de eucharistie deelt en zelf om deelname vraagt en dat er sprake is van bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld levensgevaar.

Het Vaticaan had er beter aan gedaan uit te leggen waarom die voorwaarden op Schutz van toepassing zijn, aldus Nissen. Schutz heeft vaker de communie ontvangen en heeft ook toestemming om aan eucharistievieringen in zijn eigen gemeenschap deel te nemen.

Gezien zijn „diepe verbondenheid” met Johannes Paulus II was de uitvaartmis van de overleden paus volgens Nissen zeker een bijzondere omstandigheid die eucharistische gastvrijheid rechtvaardigde.

„Het Vaticaan heeft een vreemde verklaring gegeven”, aldus Nissen. „Misschien is men geschrokken van de wereldwijde aandacht voor dit geval en vreesde men te hooggespannen verwachtingen bij de gelovigen ten aanzien van eucharistische gastvrijheid in het dagelijks leven.”

De Zwitser Schutz, alias frère Roger, richtte de Taizé-gemeenschap in 1940 op in het zuiden van Bourgondië in Frankrijk. In de gemeenschap wonen protestantse en rooms-katholieke broeders uit meer dan twintig landen. Het klooster trekt jaarlijks ongeveer 200.000 jongeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer