Buitenland

Onur spant geding aan om vliegverbod

De Turkse maatschappij Onur Air spant een kort geding aan tegen het vliegverbod dat de luchtvaartinspectie heeft opgelegd.

Redactie economie
13 May 2005 22:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:33

Dat maakte general-manager Esat Aksak van Onur Air vrijdag bekend. Het geding dient waarschijnlijk dinsdag. De chartermaatschappij kreeg donderdag een vliegverbod van een maand, na een reeks incidenten met vliegtuigen. Onur maakte vrijdag bekend dat uit voorlopig onderzoek van het Duitse MTU blijkt dat de motorstoring van 3 mei op Schiphol is veroorzaakt door „een object” van buitenaf. „Dat kan iedereen overkomen”, aldus Aksak.

Onur kan een forse schadeclaim tegemoet zien. De touroperators Corendon en OAD houden het bedrijf verantwoordelijk voor de chaos die is ontstaan door het vliegverbod. De reisorganisaties hebben hun uiterste best moeten doen om duizenden reizigers om te boeken. Voor in ieder geval de komende dagen is dat gelukt.

Corendon zou de rest van het zomerseizoen zo’n 1000 mensen met Onur laten vervoeren. Corendon heeft inmiddels een contract afgesloten met Transavia om deze vluchten over te nemen. OAD heeft in ieder geval tot midden volgende week alle reizigers omgeboekt en zoekt nog naar een structurele oplossing. Waarschijnlijk nemen KLM, Martinair en Transavia deze vluchten over. Martinair neemt dit weekeinde al veel vluchten over.

De totale schade voor Corendon bedraagt volgens directeur A. Ulsu „misschien wel 1 miljoen euro.” Hij is van plan het geld terug te eisen van Onur. OAD kon niet zeggen hoe groot de schade is. OAD brengt dit jaar een slordige 170.000 mensen naar Turkije, waarvan er ongeveer 15.300 met Onur zouden vliegen. Frankenhuis maakt zich wel zorgen over de toekomst van Onur. „Een vliegverbod is dodelijk voor een airline.”

Na krachtige protesten uit Berlijn heeft Turkije vrijdag een vliegverbod voor Duitse vliegtuigen naar Turkije opgeheven. Dat maakten de Duitse autoriteiten vrijdagavond bekend na een dag van diplomatieke spanningen. Na het Duitse vliegverbod voor de omstreden Turkse chartermaatschappij Onur Air kregen vervangende Duitse toestellen geen toestemming in Turkije te landen. De Duitse toestellen hadden gestrande toeristen moeten ophalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer