Economie

Heijmans signaleert opsteker woningbouw: bezwaarwachtlijst slinkt

De keuze van de Raad van State om tijdelijk voorrang te geven aan behandeling van bezwaren tegen woningbouwprojecten, begint voorzichtig vruchten af te werpen, merkt bouwconcern Heijmans. Doordat er in Nederland het afgelopen halfjaar extra vaart werd gezet achter bezwaarprocedures, is het aantal door Heijmans te bouwen woningen dat wacht op zo’n procedure gedaald van 4000 naar 3000.

25 April 2025 08:05Gewijzigd op 25 April 2025 13:49Leestijd 2 minuten

Topman Ton Hillen noemt dit „positief”. Hij zegt al langer dat procedures sneller moeten omdat anders niet snel genoeg meer woningen kunnen worden gebouwd. Eerder deed Hillen ook een oproep aan Nederlanders om te stoppen met het voortdurend bezwaar maken tegen projecten bij hen in de buurt.

De vorig jaar aangekondigde voorrangsregeling bij de Raad van State is bijzonder omdat de bestuursrechter in principe zaken op volgorde van binnenkomst behandelt. Maar het aantal woningbouwzaken liep al langere tijd op en het duurde ook steeds langer om daarin uitspraak te doen.

Onlangs werd bekend dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State sinds de zomer zo’n 195 woningbouwzaken met voorrang heeft behandeld. Van die 195 zaken is in meer dan 140 zaken al uitspraak gedaan, waarbij het in totaal ging om bijna 36.000 woningen.

Heijmans had vorig jaar al flink meer nieuwbouwhuizen verkocht dan het jaar ervoor. In het eerste kwartaal van dit jaar verkocht het bedrijf 939 woningen, ongeveer evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. „We zien duidelijk een blijvende vraag naar woningen, gezien de woningnood in Nederland.”

Volgens een handelsbericht van Heijmans kenden alle takken van het bedrijf, ook de divisie die zich bezighoudt met bijvoorbeeld dijkversterking, een solide start van het jaar. Daarom handhaaft de onderneming haar eerder afgegeven financiële verwachtingen voor 2025. Dat betekent dat Heijmans nog steeds mikt op een omzet van bijna 2,8 miljard euro.

De orderportefeuille bedraagt 2,9 miljard euro. Hillen noemt dat „van goede kwaliteit en op niveau”. „De afgelopen weken zien we toenemende onzekerheid in de wereldhandel”, geeft de bestuursvoorzitter verder aan. De impact op Heijmans, dat alleen in Nederland actief is en voor het grootste deel werkt met Europese leveranciers, lijkt volgens hem „beheersbaar”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer