Toeslagenadvocaten staken overleg met Herstel Toeslagen
De Werkgroep Toeslagenadvocaten trekt zich terug uit het maandelijkse werkoverleg met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Het nieuws dat de Belastingdienst en politiek al sinds oktober gegevens hadden van mensen die zich mogelijk ten onrechte hadden opgegeven als gedupeerde van de toeslagenaffaire terwijl de advocaten daar niets van wisten „is in het verkeerde keelgat geschoten.” Dat zegt advocaat en voorzitter Khadija Bozia. Het onderlinge vertrouwen is dusdanig geschaad dat de advocaten nu niet door willen praten.
De documenten met mogelijk onterecht aangemerkte gedupeerden hebben de advocaten „nooit gezien”. Daarom heeft Bozia de gesprekken woensdagochtend tijdens zo’n overleg per direct opgeschort. De Werkgroep zegt dat de timing van het nieuws „geen toeval” kan zijn, een dag voor „een belangrijk Kamerdebat”. Daarin zou „eens te meer centraal komen te staan dat UHT als uitvoeringsorganisatie niet goed functioneert”, maar Bozia is bang dat dit nieuws de aandacht daarvan afleidt.
Daarnaast kwam de Raad van State woensdagochtend met een uitspraak waarmee de UHT zestig weken extra de tijd krijgt om bezwaren te behandelen als gedupeerden menen een te lage financiële compensatie te krijgen. De hersteloperatie loopt vast door opgelopen doorlooptijden bij de dienst. „We zien dat de organisatie niet functioneert”, zegt Bozia, en met deze uitspraak „lijkt het of ze de ruimte hebben om op de oude manier door te gaan”.
De timing van de RvS-uitspraak noemt Bozia eveneens „opmerkelijk”. Desondanks hoopt de Werkgroep dat het debat donderdag „gewoon kan gaan over het vormgeven van oplossingen voor knelpunten van de hersteloperatie”.
Een woordvoerder van de UHT stelt dat er geen sprake is geweest van kwade opzet bij het niet delen van de gevonden gegevens met de advocaten. „Voor ons is het belangrijk om eerst goed te analyseren wat de gegevens precies inhouden en wat dat betekent. Dat is juist ook voor de toeslagenouders van belang, we willen geen onrust veroorzaken.” Volgens de woordvoerder heeft deze analyse nog „enige tijd” nodig. „Zodra we eruit zijn, zullen we dat netjes met de advocaten bespreken.”