Onderzoekers brengen eendenkroos naar stamppot en pesto
Eendenkroos, ook wel bekend als waterlinzen, mag vanaf nu in de Europese Unie worden verkocht als voedsel voor mensen. Het is de uitkomst van een goedkeuringsproces dat jaren heeft geduurd. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) namen het initiatief om het gewas goedgekeurd te krijgen voor menselijke consumptie.
Eendenkroos eten heeft volgens de onderzoekers tal van voordelen. Het spul bevat niet alleen veel vitaminen en mineralen, maar heeft ook een hoog eiwitgehalte. De opbrengst per hectare is zeer hoog en voor de teelt is weinig ruimte nodig. „Omdat ze in een gesloten omgeving op een laagje water groeien, is geen landbouwgrond nodig”, voegt onderzoeker Ingrid van der Meer eraan toe. Mede daardoor zijn waterlinzen ook erg milieuvriendelijk. Over de toepassingen hebben de wetenschappers al diverse ideeën. Waterlinzen kunnen bijvoorbeeld worden verwerkt in stamppotten, ravioli of pesto.
Van oudsher wordt het kroos in Europa nauwelijks gegeten, al vonden de onderzoekers er wel een verwijzing naar in een Nederlands kruidenboek uit 1644. In Aziatische landen is het gewas veel meer ingeburgerd in de keuken. Als het aan de onderzoekers uit Wageningen ligt, gaat het grote publiek in Europa er over een paar jaar ook mee kennismaken. Nu is aangetoond dat het eten van waterlinzen veilig is en de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn goedkeuring heeft gegeven, kan de voedingsindustrie met de relatief onbekende groente aan de slag.
Proefpersonen die aan het onderzoek meewerkten, moesten er wel even aan wennen. Na een paar proefsessies vonden ze de gerechten volgens de WUR echter „vrijwel unaniem” minstens net zo lekker als gerechten met spinazie.