Japan haalt banden met NAVO aan met nieuwe ambassade
Japan heeft een ambassade geopend bij de NAVO. De westerse militaire alliantie en haar Aziatische bondgenoot werken steeds nauwer samen om bijvoorbeeld de invloed van China te beperken.
De nieuwe ambassade bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel moet de intensievere samenwerking verder vergemakkelijken. De NAVO overweegt al enige tijd een kantoor in Tokio te openen, maar dat vlot niet erg. Na fel protest van China maakte vooral NAVO-lid Frankrijk bezwaar, uit angst China verder van zich te vervreemden.
De NAVO richt zich van origine op Europa en Noord-Amerika, maar besteedt steeds meer aandacht aan het zogeheten Indo-Pacifische gebied. De landen rond de Stille en Indische Oceaan worden steeds belangrijker voor de veiligheid van het bondgenootschap nu Rusland, China, Noord-Korea en Iran ook militair toenadering tot elkaar zoeken, onderstreept bijvoorbeeld NAVO-topman Mark Rutte steevast. De VS, die China als grootste rivaal zien, dringen al langer aan op meer aandacht voor Azië.
De samenwerking tussen de NAVO en partners als Japan zal alleen maar nauwer worden, verwacht ook een woordvoerder van het Japanse ministerie van Defensie. De legerchef van het Oost-Aziatische land schoof woensdag aan bij overleg van zijn NAVO-collega’s. Naast Japan stuurden nog 26 partnerlanden hun hoogste militair of een plaatsvervanger. Hun komst is volgens NAVO-bronnen vaak ingegeven door zorgen om de groeiende macht en expansiedrang van China.
„Japan en de NAVO delen fundamentele waarden en strategische belangen”, stelt Japan. „De veiligheid van de Euro-Atlantische en Indo-Pacifische regio’s is steeds moeilijker uit elkaar te houden.”