Economie

Bond boos over niet delen lijst van zich misdragende passagiers

Pilotenvakbond VNV is er verbolgen over dat zwarte lijsten met passagiers in Nederland nog steeds niet tussen luchtvaartmaatschappijen worden gedeeld. Eerder werd aangekondigd dat de overheid en de sector hun krachten zouden bundelen tegen passagiers die de orde verstoren. Maar eind vorig jaar liet minister Barry Madlener (Infrastructuur) de Tweede Kamer weten in het delen van zwarte lijsten toch geen oplossing te zien.

ANP
8 January 2025 13:16Gewijzigd op 8 January 2025 14:06

Volgens VNV-voorzitter Camiel Verhagen lijken luchtvaartmaatschappijen en de overheid onvoldoende urgentie te voelen. Daarmee zouden ze de mensen op de werkvloer en passagiers die last hebben van asociale passagiers in de steek laten. „Het is van de zotte dat iemand zich vandaag ernstig misdraagt en de vliegveiligheid bedreigt in een vlucht naar Curaçao en volgende week gewoon met een andere luchtvaartmaatschappij ongestraft terug kan vliegen”, verklaart hij na berichtgeving door De Telegraaf.

Madlener beargumenteerde in zijn brief onder meer dat het delen van zwarte lijsten toch niet lijkt te werken. KLM en Transavia, beide onderdeel van Air France-KLM, delen volgens hem al sinds 2022 de zwarte lijsten met elkaar. „Ondanks het delen van de zwarte lijsten is in oktober 2024 het aantal ordeverstorende passagiers met 52 procent bij KLM en 168 procent bij Transavia ten opzichte van 2022 gestegen”, schreef hij. Ook merkte hij op dat het telkens andere mensen zijn die voor overlast zorgen. „In de zaken die het OM hebben bereikt betrof het telkens misdragingen van andere passagiers.” Madlener laat nog wel nader onderzoek verrichten naar de aard en omvang van de problematiek rond ordeverstorende passagiers.

Verhagen vindt dat de onderbouwing van de minister „rammelt aan alle kanten”. „Zo wordt een coronajaar met veel minder vliegbewegingen vergeleken met afgelopen jaar om aan te tonen dat ondanks een gedeelde zwarte lijst tussen Transavia en KLM het aantal incidenten is toegenomen.” In De Telegraaf werd duidelijk dat hij niet als enige teleurgesteld is over het niet doorzetten van de maatregel. Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie sprak in de krant bijvoorbeeld van een „gemiste kans” en noemde de keuze van de minister „onbegrijpelijk”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer