Buitenlandminister Oostenrijk wordt tijdelijk bondskanselier
De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg is tijdelijk de bondskanselier van het Alpenland. Hij vervangt partijgenoot Karl Nehammer, die zaterdag opstapte na het mislukken van coalitieonderhandelingen.
Schallenberg leidt de regering totdat er een nieuwe coalitie is. Hij bekleedde die functie in 2021 ook al tijdelijk. De minister was toen twee maanden de Oostenrijkse regeringsleider na het vertrek van bondskanselier Sebastian Kurz, die onder druk stond om een corruptieschandaal.
De christendemocratische Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van Schallenberg probeerde een coalitie met centrumpartijen te vormen, maar dat mislukte. De radicaal-rechtse Vrijheidspartij (FPÖ) mag nu een regering vormen en gaat praten met de ÖVP, de enige mogelijke coalitiepartner. Nehammer wilde niet met de FPÖ regeren, maar hij is inmiddels als partijleider opgevolgd door Christian Stocker en die staat wel open voor overleg met radicaal-rechts.
Stocker heeft bekendgemaakt dat het gesprek met de FPÖ kan beginnen. Hij zei tijdens een persconferentie dat het nog niet om coalitieonderhandelingen gaat. Hij noemde ook voorwaarden. Zo moet de FPÖ zich onder andere duidelijk uitspreken voor de Europese Unie, de rechtsstaat en persvrijheid.
FPÖ-leider Herbert Kickl belde Stocker dinsdag om hem formeel uit te nodigen voor gesprekken, waaruit snel duidelijk zou moeten worden of een samenwerking mogelijk is. Hij eiste van de christendemocraten „eerlijke politiek”. Als de ÖVP zich daar niet aan houdt, volgen volgens Kickl vervroegde verkiezingen. „Geen spelletjes, geen trucjes en geen sabotage”, waarschuwde hij.
De FPÖ werd bij de parlementsverkiezingen in september met 29 procent van de stemmen de grootste partij van Oostenrijk. Geen enkele partij wilde echter regeren met radicaal-rechts. Hun lijsttrekkers hadden dat al voor de verkiezingen aangegeven. President Alexander Van der Bellen gaf daarom de ÖVP, de tweede partij van het land, in eerste instantie het mandaat om een regering te vormen.