Bedrijven in haven Rotterdam: slot op stroomnet is ‘hard gelag’
Bedrijven in de Rotterdamse haven noemen het een hard gelag dat het elektriciteitsnet in de provincie Zuid-Holland zo goed als vol is, waardoor een nog groter gebied in en rond de haven op slot gaat voor nieuwe aanvragen van grootverbruikers. Dat zegt Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied.
„Midden in de energietransitie gaat het elektriciteitsnet in Rotterdam nu op slot”, zegt voorzitter Victor van der Chijs. Dat knelt niet alleen voor alle ondernemers in de haven, maar ook voor ondernemers in de stad en voor een deel van de sociale voorzieningen in en rond Rotterdam, benadrukt hij. „Kortom, dit raakt iedereen enorm hard!”
Netbeheerders TenneT, Stedin en Liander maakten donderdagochtend bekend dat in vrijwel heel Zuid-Holland de maximale capaciteit van het net is bereikt. Woningen en kleine bedrijven hebben daar geen last van, maar grootverbruikers van stroom komen vanaf nu op een wachtlijst als ze een nieuwe of zwaardere aansluiting willen hebben.
In het havengebied heeft alleen de Maasvlakte nog niet te maken met netcongestie, meldt Deltalinqs.
De organisatie wil dat de overheid samenwerkt met Stedin, TenneT en bedrijven om „werkelijk alles te doen dat in haar macht ligt” om met „onconventionele oplossingen en snelle procedures” te zorgen dat bedrijven toch kunnen blijven uitbreiden en verduurzamen om hun klimaatdoelen te halen.
VNO-NCW West is „natuurlijk niet blij” met de aankondiging van TenneT, „maar helemaal onverwacht is het niet”. Netbeheerders moeten bedrijven in de tussentijd helpen bij het samenwerken om de schaarse capaciteit te delen, aldus de ondernemersorganisatie. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld groepscontracten afsluiten met netbeheerders of zogeheten ‘energy hubs’ opzetten, waarbij in kaart wordt gebracht wat de totale behoefte aan energie is en wie op welk moment van de dag elektriciteit nodig heeft.
Ondertussen moet de uitbreiding van het stroomnet doorgaan, volgens VNO-NCW West, dat benadrukt dat de organisatie begrijpt dat krapte op het stroomnet de komende jaren blijft. „Om toch te zorgen dat innovatieve bedrijven op het net worden aangesloten, moeten daarom marktpartijen worden gefaciliteerd bij investeringen in nieuwe technieken voor energieopslag of gezamenlijke energiesystemen.”