Binnenland

Oppositie nog niet te spreken over ‘schamel’ onderwijsvoorstel

De meeste oppositiepartijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting zijn niet te spreken over het openingsvoorstel waarmee de regeringscoalitie maandag is gekomen. Verschillende partijen noemen het bod „schamel”. Het nieuwe plan is om 363 miljoen van de 2 miljard euro aan geplande bezuinigingen terug te draaien en dat kan op weinig enthousiasme rekenen, zeggen ingewijden. Het ‘monsterverbond’ van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 had zelf voorgesteld om 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te voorkomen.

ANP
2 December 2024 19:52Gewijzigd op 2 December 2024 20:48

Bronnen bevestigen een bericht van De Telegraaf dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben geopperd de geplande bezuiniging op de maatschappelijke diensttijd te halveren. De langstudeerboete blijft wat de coalitiefracties betreft op tafel, maar zou twee jaar later ingaan. Van het opbouwen van de maatregel zou geen sprake meer zijn. Volgens de oppositie wordt eveneens te weinig gedaan voor internationale studenten.

Tot ergernis van de oppositie lag er ook nog geen voorstel hoe het terugdraaien van een deel van de bezuinigingen betaald zou worden. Tegen de pers zei PVV-leider Geert Wilders na het overleg alleen: „Ieder voorstel zal moeten worden gedekt. Dat zal nog moeten gebeuren.”

De coalitie moet de oppositie overtuigen, want zonder steun uit de oppositie strandt de begroting mogelijk in de Eerste Kamer.

De leiders van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 kwamen minder dan een uur na het begin van het overleg al naar buiten. Zij zouden aan tafel nog niet hebben gereageerd op het bod. Volgens een betrokkene hebben enkele partijen wel hun beklag gedaan over de uithaal van VVD-leider Dilan Yeşilgöz naar de christelijke partijen in haar congresspeech van afgelopen zaterdag.

De oppositiepartijen bespreken het voorstel dinsdagochtend met hun eigen fracties. Daarna zullen ze naar verwachting met elkaar in overleg gaan, om vervolgens de onderhandeling met de coalitiefracties voort te zetten.

Niet alle oppositiepartijen zijn moedeloos over de komende dagen. De ene partij benadrukt dat dit pas een eerste voorstel is en verwacht nog flinke stappen van de coalitie. De andere benadrukt dat de Tweede Kamer donderdag al over de begroting stemt, en de kans op een akkoord voor die tijd niet erg groot is. Hoe dichter bij de deadline, hoe hoger de oppositie zal inzetten, is vanuit één partij te horen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer