Gemeenten: landelijke overheid aan zet voor bestaanszekerheid
Gemeenten vinden dat de landelijke overheid verantwoordelijk is voor een basis aan bestaanszekerheid. Het is niet de taak van gemeenten „om het inkomen van hun inwoners op te hogen tot het bestaansminimum”, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een reactie op een rapport over ongelijkheid in armoedebeleid.
Het beleid voor mensen in armoede verschilt sterk per gemeente, stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een donderdag gepubliceerde analyse. Er zijn verschillen in de hoogte van bedragen die gemeenten uitkeren, de mensen die in aanmerking komen voor steun en de inkomensgrenzen die gelden. Het Nibud noemt de situatie „onbestaanbaar en niet uit te leggen”. Het instituut deed onderzoek bij twintig gemeenten en bekeek het beleid dat gold in 2023.
Volgens de VNG laat het rapport zien dat het Rijk „zo snel mogelijk zijn verantwoordelijkheid moet nemen om landelijk de basis op orde te brengen”. Dit zodat huishoudens niet afhankelijk zijn van gemeentelijke regelingen om rond te komen. Gemeenten kunnen inwoners wel ondersteunen in aanvulling op „de landelijke basis”, vindt de vereniging.