China en Duitsland willen dialoog met Trump over importtarieven
China en Duitsland willen gesprekken voeren met aankomend president Donald Trump om een wereldwijde handelsoorlog te voorkomen. De twee grote exportlanden reageren daarmee op het dreigement van de verkozen Amerikaanse president om direct na zijn aantreden in januari een extra importtarief van 10 procent in te voeren op Chinese goederen. Ook wil Trump dat Mexico en Canada een heffing van 25 procent betalen voor al hun producten die de Amerikaanse grens over gaan.
Met de importheffingen wil Trump China, Mexico en Canada dwingen om de drugssmokkel en de asielstroom naar de Verenigde Staten te stoppen. Washington beschuldigt Beijing al langer van medeplichtigheid aan de handel in de drug fentanyl, die voor tienduizenden doden per jaar in de VS zorgt en via buurlanden Mexico en Canada wordt binnengesmokkeld. Ook heeft Trump tijdens zijn verkiezingscampagne gedreigd met heffingen tot 20 procent op goederen uit de rest van de wereld.
„In principe staan we open voor het onderhouden van dialoog en communicatie”, zei een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op de vraag of Beijing al contact had opgenomen met Trumps team voor gesprekken. Eerder verklaarde de Chinese ambassade in Washington al dat niemand een handelsoorlog wint en dat China stappen heeft gezet om het drugsprobleem aan te pakken.
De Duitse minister van Economie Robert Habeck verklaarde dat de tariefdreiging van Trump „serieus moet worden genomen”. Hij vindt dat Europa en Duitsland gesprekken moeten voeren om een mogelijke handelsoorlog te voorkomen, „waarin iedereen verliest”.
Ook de hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell, waarschuwde voor een handelsoorlog. „Als iedereen tarieven aan iedereen gaat opleggen, zal dit reacties uitlokken”, zei Borrell aan de zijlijn van een G7-vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken in Italië. Als Trump een nieuwe handelsoorlog wil beginnen, zal dat volgens hem voor iedereen problemen opleveren, te beginnen voor de Amerikanen zelf. Borrell, die als buitenlandchef op 1 december wordt opgevolgd door Kaja Kallas, zei wel dat de EU klaarstaat om tegenmaatregelen te nemen.