Buitenland
Duizenden betogen na pro-Russische uitslag verkiezingen Georgië

In de oud-Sovjetrepubliek Georgië is een protest begonnen tegen de pro-Russische uitslag bij de parlementsverkiezingen. Bij het parlement in de hoofdstad Tbilisi verzamelden zich enkele tienduizenden mensen, schatten aanwezige journalisten.

ANP

Betogers stellen dat is gefraudeerd waardoor de regeringspartij Georgische Droom tot winnaar kon worden uitgeroepen. Ze eisen nieuwe verkiezingen onder internationaal toezicht.

De pro-Europese president Salome Zoerabisjvili en de oppositie hadden opgeroepen tot de demonstratie. Volgens de partijloze president zijn bij het stemmen „Russische” praktijken toegepast, waarbij propaganda werd ingezet en resultaten werden vervalst. De tegenstanders van de regering weigeren de „gestolen verkiezingen” te erkennen en claimen zelf de overwinning.

Volgens de Georgische kiescommissie behaalde Georgische Droom met iets meer dan 54 procent van de stemmen een absolute meerderheid. Exitpolls toonden een veel slechter resultaat. Internationale verkiezingswaarnemers constateerden veel onregelmatigheden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer