Op de middelbare school is het een belangrijke vraag: wat wil je later worden? Er zijn genoeg scholieren die zich bij hun keuze laten leiden door het salaris dat ze denken te gaan verdienen. Het onderwijs is wat dat betreft geen verkeerde keuze.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eind augustus met nieuwe cijfers rond het uurloon van werknemers. Tot de bestbetaalde beroepen behoorden uiteraard managers, maar ook docenten van middelbaar en hoger onderwijs waren vertegenwoordigd in de hogere regionen.
Wie de hoogte van salarissen wil checken kan bij allerlei websites van onder andere uitzendbureaus terecht. Op Talent.com kunnen werkzoekenden bijvoorbeeld kijken welke vacatures er zijn en hoeveel je in een bepaalde functie verdient. Het gaat alleen om banen in loondienst, dus niet om zelfstandigen.
Het salaris van een hoogleraar grondrechten bij de Universiteit van Utrecht begint bij 7405 euro per maand bruto en kan oplopen tot 11.686 euro bruto bij een fulltime dienstverband. Geen wonder dat de functie van hoogleraar in het onderwijs nogal gewild is. Maar ja, hoogleraar word je niet zomaar gezien de functie-eisen.
Iets minder hoog gegrepen is de functie van docent beroepsgerichte vakken voortgezet onderwijs. Het gemiddelde brutosalaris in Nederland is niet verkeerd: 52.308 euro per jaar of 26,82 euro per uur. De aanvangsposities beginnen bij 47.874 euro per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot 60.936 euro per jaar.
Leuk
Geld maakt niet gelukkig, zo luidt het spreekwoord. Niet iedereen is in de wieg gelegd voor hoogleraar, docent of leerkracht. Veel verstandiger is het om te kijken naar welk werk je leuk vindt. Stel dat je graag praktisch bezig bent, dan is het niet handig om bijvoorbeeld beleidsadviseur te worden. De salariscijfers wijzen uit dat je in nogal wat praktische beroepen ook goed betaald krijgt, vaak ook omdat er een tekort is. Een schilder in loondienst verdient volgens Talent.com gemiddeld 33.000 euro per jaar ofwel 16,62 euro per uur. Een zzp’er kan in deze tijden van tekorten veel meer vragen, maar niet iedereen is in de wieg gelegd voor zelfstandige zonder personeel. Er komt heel wat meer bij kijken dan alleen een stevig uurloon ontvangen.
Het gevaar van een lijst met salarissen is dat beroepen onder aan de lijst als minderwaardig worden beschouwd. Maar minder betaald krijgen betekent niet minder gewaardeerd worden. Iedere consument in de supermarkt vindt het fijn als de schappen goed gevuld zijn. Veel mensen vinden het ook prettig om bij een caissière te kunnen afrekenen in plaats van bij de zelfscankassa. Niet voor niets waren er in tijden van corona zelfs kletskassa’s waarbij eenzame klanten een praatje konden maken bij de caissière. Werkplezier is veel waard.
Bijbanen
Het CBS meldde trouwens dat het bij de beroepen onder aan de lijst vaak om bijbanen gaat. De meeste vakkenvullers bijvoorbeeld, zijn nog onderwijsvolgend. In de beroepen met de laagste uurlonen werken werknemers vaker in een flexibel dienstverband dan in de bestbetaalde beroepen. Zo werkte ruim 70 procent van de hulpkrachten in de transport en logistiek als flexwerker, van wie de meesten als oproep- of invalkracht.
In beroepen met lage uurlonen werken werknemers vaker in een flexibel dienstverband - CBS
Ook bij de andere beroepen met een laag uurloon werkten relatief veel werknemers als flexwerker. Alleen bij de hulpkrachten bouw en industrie waren er iets meer werknemers met een vast dienstverband dan met een flexibel dienstverband. Ook ging het minder vaak om bijbanen, zo was 21 procent onderwijsvolgend. De gemiddelde leeftijd in deze groep lag hoger dan bij de andere beroepen met een laag uurloon.
In de beroepsgroepen met de hoogste uurlonen had ruim 90 procent van de twee segmenten met managersfuncties een vaste arbeidsrelatie, bij docenten was dit met 71 procent het minst vaak, zo meldde het CBS.