Mens & samenlevingMens & samenleving
Jan (29) bouwt stadhuis Schoonhoven na als aanvulling op kerstdorp

Al zo lang Jan de Vries (29) uit Schoonhoven zich kan herinneren, knutselt hij. Het begon met stoomschepen, daarna kwamen de gebouwen. Nu is hij bezig met het stadhuis van Schoonhoven.

Redactie Achterkrant
Jan de Vries in Schoonhoven met de maquette van het stadhuis van Schoonhoven.
beeld RD, Anton Dommerholt
Jan de Vries in Schoonhoven met de maquette van het stadhuis van Schoonhoven. beeld RD, Anton Dommerholt

De aanleiding voor dat project was een kerstdorp van een goede vriendin van De Vries. „Alle huisjes en figuurtjes waren zo gerangschikt dat het een indruk gaf van Schoonhoven met Kerst. Maar echte Schoonhovense monumenten waren in het dorp niet te vinden. Daarmee was het idee geboren om daar zelf wat mee te doen.”

Detail van het door Jan de Vries nagebouwde stadhuis van Schoonhoven zoals dat was in de zeventiende eeuw. beeld RD, Anton Dommerholt

Concreet betekende dat, dat De Vries zich stortte op het nabouwen van het stadhuis van Schoonhoven zoals dat was in de zeventiende eeuw. Het project van De Vries loopt al even: met Kerst 2023 is hij begonnen. De maquette is al een heel eind afgebouwd, maar er moeten nog wel ramen in en beelden en windwijzers op. „Komende Kerst moet het af kunnen zijn”, zegt de inwoner van Schoonhoven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer