Buitenland
Eurocommissaris Simson: Europa kan zonder Russisch gas

Er is geen enkele noodzaak voor een lidstaat om deze winter Russisch gas te importeren, zei Eurocommissaris Kadri Simson (Energie) na een bijeenkomst met energieministers van de EU-lidstaten. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan alternatieven, zoals uitbreiding van de capaciteit van lng-terminals en alternatieve routes voor gaslevering, zei ze. „Europa kan zonder Russisch gas.”

ANP

Als lidstaten toch nieuwe overeenkomsten met Russische gasleveranciers sluiten, is dat een „politieke keuze en een gevaarlijke keuze”, waarschuwde de Eurocommissaris.

Los van de prijs van Russisch gas, moet ook de oorlog van Rusland tegen Oekraïne meewegen. „We moeten niet vergeten dat de kosten van de omgang met Rusland niet alleen worden gemeten in de prijs van gas, maar ook in het aantal levens dat in Oekraïne verloren gaat.”

Simson heeft de EU-ministers van Energie opgeroepen meer reserveonderdelen en apparatuur aan Oekraïne te geven, waarmee de vernielde energie-infrastructuur weer enigszins kan worden hersteld. Volgens de Eurocommissaris is inmiddels de helft van de energie-infrastructuur vernietigd door Russische aanvallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer