Buitenland
Aleksej Navalny geloofde dat hij in de gevangenis zou sterven

Aleksej Navalny, de bekende Russische Kremlincriticus en de belangrijkste politieke opponent van president Vladimir Poetin, geloofde dat hij in de gevangenis zou sterven. Dat staat in zijn postume memoires die op 22 oktober gepubliceerd worden. Het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker publiceerde vrijdag fragmenten uit het boek, dat onder andere teksten uit zijn gevangenisdagboek bevat.

ANP

„Ik zal de rest van mijn leven in de gevangenis doorbrengen en hier sterven”, schreef Navalny op 22 maart 2022. „Er zal niemand zijn om afscheid van te nemen. Alle verjaardagen zullen zonder mij gevierd worden. Ik zal mijn kleinkinderen nooit zien.”

Navalny zat een gevangenisstraf van 19 jaar uit op beschuldiging van ‘extremisme’ in een strafkolonie in het Noordpoolgebied. Daar stierf hij in februari op 47-jarige leeftijd. Zijn dood werd internationaal veroordeeld, waarbij velen Poetin de schuld gaven. Navalny werd in 2021 gearresteerd toen hij terugkeerde naar Rusland na zijn verblijf in een Duits ziekenhuis omdat hij vergiftigd was met vermoedelijk zenuwgas.

Het boek, getiteld ‘Patriot’, wordt uitgebracht door de Amerikaanse uitgever Knopf die ook een Russische versie plant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer