Dit artikel is partnercontent.

partnercontent
Over gele kaarten en grote kolven

Food For LiFe leert inwoners van Malawi hoe zij op een Bijbelse, duurzame manier maïs kunnen verbouwen. De landbouwmethode gebruikt natuurlijke, verrijkte compost en dauw en schrijft een bepaalde manier van verbouwen voor. Dit levert een veel hoger rendement op dan het traditionele systeem. Maar dan moeten deelnemers zich wel aan de voorschriften houden…

EMG Mediaproducties
Stichting Charity
Stichting Charity

Zaaizaden krijgen de deelnemende boeren gratis, vertelt Bo Teerling. „Verrijkte compost kunnen ze, na uitleg door ons, zelf maken. Ook het wieden en planten voeren ze na onze instructies zelf uit. Na de oogst staan ze als dank één zak maïs van 50 kilo aan het project af. Dat is meestal geen probleem, omdat de Food For LiFe-methode een zeven keer zo grote oogst oplevert als de traditionele landbouwmethode. Tenminste, als onze deelnemers zich aan de richtlijnen houden…” Het merendeel van de boeren gaat gewetensvol te werk, vervolgt Bo. „Wie de kantjes eraf loopt, krijgt een gele kaart. Als je nóg een keer in de fout gaat, mag je zeven jaar lang niet aan het project meedoen. Gelukkig hoeven we deze maatregel niet vaak te nemen.”

Geen machines

Degenen die op de juiste manier te werk gaan, worden keer op keer verrast door een geweldige oogst. Ook Bo en de overige projectmedewerkers staan steeds weer versteld. „De maïskolven zijn zelfs groter dan de exemplaren die wij in Nederland oogsten. En dat terwijl de bodem in Malawi veel schraler is dan bij ons. Ik denk dat het te maken heeft met de uitgangspunten van Food For LiFe. Nederlandse boeren gebruiken doorgaans kunstmest en dat belast de natuur behoorlijk veel. Hun Malawische collega’s passen, zoals gezegd, verrijkte compost toe; dat is veel beter. Verder bezitten onze deelnemers geen machines en doen ze dus alles met de hand. Daardoor zitten ze veel dichter op de natuur. Het klinkt misschien raar, maar wij leren onze deelnemers zelfs om met de plantjes te praten. Mijn oma zei het al: „Als je met de plant praat, groeit hij beter.” Hoe het ook zij, je bent in ieder geval geconcentreerder en zorgzamer bezig als je zó te werk gaat.

„Wij leren deelnemers aan Food For LiFe zelfs om met de opgroeiende maïsplantjes te praten”

Gezegend

De Bijbel leert ons dat God Zijn oor neigt naar iedereen die tot Hem roept. Dat is een geweldige troost. Zo leren wij onze mensen ook om
aandachtig te kijken en te luisteren naar wat er nodig is voor een goede oogst. Die aanpak wordt gezegend: we hebben in vijftien jaar nog nooit
een totale misoogst gehad. De komende dagen moeten we weer compost en zaaizaden regelen voor het komende seizoen. Wilt u ons helpen door te bidden en te geven? De Bijbel leert ons dat we moeten omzien naar weduwen en wezen en dat we armen moeten helpen. De mensen in Malawi behoren tot de armsten in de wereld. Mogen ze op uw steun rekenen?

Dit artikel is partnercontent. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van het Reformatorisch Dagblad.
Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Advertorial

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer