BuitenlandStorm in VS
Evacuaties in Florida om naderende orkaan Milton

In Florida zijn maandag files ontstaan na waarschuwingen van de autoriteiten om kustgebieden te evacueren. Orkaan Milton nam „explosief snel” in kracht toe tot een orkaan van de vijfde en hoogste categorie en komt waarschijnlijk woensdag aan land in Tampa Bay.

Redactie buitenland
Medewerkers van de dierentuin in Tampa, Florida, brengen spullen in veiligheid in verband met de naderende orkaan Milton. beeld AFP, Bryan R. Smith
Medewerkers van de dierentuin in Tampa, Florida, brengen spullen in veiligheid in verband met de naderende orkaan Milton. beeld AFP, Bryan R. Smith

Het Amerikaanse National Hurricane Center noemt Milton „mogelijk extreem bedreigend”. In het oog van de orkaan is de luchtdruk zo laag dat er bijna sprake is van een record, meldt het NHC. Milton bereikte maandag aanhoudende windsnelheden van 285 kilometer per uur. Verwacht wordt dat de orkaan in kracht afneemt voordat deze aan land komt, volgens CBS News mogelijk tot een orkaan van de derde categorie. Er wordt in kustplaatsen een stormvloed van tussen de 1,5 en 3,5 meter verwacht, lokaal kan er 38 centimeter regen vallen.

De orkaan volgt ruim een week op orkaan Helene, die volgens CNN in de VS aan 235 mensen het leven kostte. In Florida kwamen 20 mensen om. „Helaas worden sommige plaatsen die door Helene werden getroffen opnieuw geraakt door Milton”, zei DeSantis.

Volgens DeSantis geven inwoners gehoor aan oproepen van de autoriteiten om te evacueren. Er ontstonden lange rijen bij benzinestations en op verschillende trajecten nam de hoeveelheid verkeer met 90 procent toe, zei hij.

Het Spaanse weerbureau Aemet waarschuwt in verschillende regio’s in het land voor de gevolgen van ex-orkaan Kirk. Langs de noordwestkust geldt dinsdag code oranje om wind, regen en hoge golven, meldde weerbureau Aemet. Donderdag kan ook Nederland te maken krijgen met stormachtig weer door de storm.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Noodweer

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer