Impressie GZB-reis Duitsland
Evangeliseren in areligieus Rostock

In de vroege ochtend van vrijdag 4 oktober gaan we, acht enthousiaste mannen en vrouwen, met twee auto’s op een GZB-experience-reis naar Noordoost-Duitsland. Wat we moesten verwachten, dat wisten we nog niet, wat we gingen leren ook niet.

Gesina Joziasse
Kernwaarden van Haltepunkt E, een missionaire post in de Duitse stad Rostock. beeld Gesina Joziasse
Kernwaarden van Haltepunkt E, een missionaire post in de Duitse stad Rostock. beeld Gesina Joziasse

Ergens in ons hart hopen we geïnspireerd te worden om op de plekken in Nederland en België waar we wonen en werken missionair te kunnen zijn en het Evangelie te kunnen uitdragen.

Gesina Joziasse, missionair kinder- en jeugdwerker in de hervormde gemeente Wateringen. beeld Gesina Joziasse

Na een reis van ongeveer acht uur, waarin we elkaar steeds beter leren kennen, komen we aan in het herfstgroene Rostock, waar missionair werker Gerrit van Dijk al aanwezig is. Hij neemt ons mee naar het begin van zijn pionierservaring, samen met zijn vrouw, zo’n negen jaar geleden. Tijdens zijn verhaal wordt ons al vrij snel duidelijk dat Noordoost-Duitsland nog veel beïnvloed wordt door het DDR-verleden. Het gebied is niet atheïstisch, maar zelfs areligieus. Het is bijna niet voor te stellen dat er mensen in Duitsland zijn die geen religieuze achtergrond hebben. Dan rest voor een pionier wel de vraag: waar begin je met het missionaire werk als de vraag naar het bestaan van God er helemaal niet meer is?

De volgende ochtend staan we al vroeg op. Met de tram naar Haltepunkt E, de plek van waaruit Gerrit en zijn missionaire team werken. Tijdens de korte rit zien we betonnen flats opdoemen. De Muur is gevallen, maar de architectuur tekent een communistisch verleden. We stappen de tram uit voor het grootste betonnen blok in de wijk: daarin wonen meer dan 2000 mensen. Gerrit vertelt ons later dat er velen in relatieve armoede leven. Dit is op straat niet altijd merkbaar. De criminaliteitscijfers zijn heel erg laag ten opzichte van andere grote steden in de wereld.

Gerrit en Jorine van Dijk werken samen met hun team vanuit het principe van de ”mission shaped church”. Dit begint met luisteren naar het verhaal van mensen en het kijken naar hun context. Wat volgt, is liefhebbend dienen, een gemeenschap opbouwen, discipelschap ontdekken, het bouwen van een kerk. En het belangrijkste is dat we dit telkens weer opnieuw doen, om zo steeds meer mensen in aanraking te brengen met het verlossende werk van onze Heere Jezus.

Een beschilderde muur met daarop alle kernwaarden van Haltepunkt E maakt hun werkwijze zichtbaar. Er gebeuren mooie dingen in Rostock. Mensen komen samen én komen tot geloof. Het gaat soms langzaam, maar de Heilige Geest werkt en dat is merkbaar en voelbaar.

Gesina Joziasse, missionair kinder- en jeugdwerker in de hervormde gemeente Wateringen, bezoekt met de zendingsorganisatie GZB projecten in Duitsland. Dit is de eerste van twee impressies.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer