Kerk & religieBijbelse boomsoort
Zaad van uitgestorven boomsoort na 1000 jaar ontkiemd in Israël

Israëlische wetenschappers hebben een 1000 jaar oud zaadje van een uitgestorven gewaande boomsoort laten uitgroeien tot een drie meter hoge boom. De in 2010 geplante zaadkorrel bevat mogelijk bestanddelen die men gebruikte voor een Bijbelse balsem.

Redactie kerk
De boomsoort was uitgeroeid, maar het 1000 jaar oude zaad is uitgegroeid tot een drie meter hoge boom. beeld Sarah Sallon
De boomsoort was uitgeroeid, maar het 1000 jaar oude zaad is uitgegroeid tot een drie meter hoge boom. beeld Sarah Sallon

De zaadkorrel  werd in de jaren 80 gevonden in het noorden van de woestijn van Judea en in 2010 geplant. Hij is familie van de wierookboom en mirreplanten. Volgens de populairwetenschappelijke website Live Science meenden de wetenschappers aanvankelijk dat de boom weleens de bestanddelen voor de balsem in Gilead kon bevatten, die in de Bijbel staat beschreven als een geestelijk medicijn. Maar dat bleek niet het geval te zijn. Dit omdat de boom bepaalde aromatische bestanddelen mist die wierookbomen en mirreplanten wel bezitten.

Toch is de boom rijk aan pentacyclische triterpenoïden, medicinale bestanddelen tegen ontstekingen en kanker. Volgens Live Science zou dit kunnen betekenen dat deze boom de grondstoffen bevatte voor een andere soort Bijbelse balsem (Hebreeuws ”Tsori”). Die balsem staat vermeld in de Bijbelboeken Genesis, Jeremia en Ezechiël.

Sheba blijkt nauw verwant aan drie boomsoorten die in zuidelijk Afrika voorkomen: C. angolensis, C. neglecta en C. tenuipetiolata.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer