PolitiekBegrotingsdebat
Minister laat onzekerheid over extra bezuiniging op ontwikkelingshulp voortbestaan

Minister Heinen (Financiën) laat de onzekerheid voortbestaan over extra bezuinigingen op het budget voor ontwikkelingshulp.

Redactie politiek
Minister Heinen (Financiën). beeld ANP, Jeroen Jumelet
Minister Heinen (Financiën). beeld ANP, Jeroen Jumelet

Dat maakte de minister van Financiën donderdag duidelijk tijdens het vervolg van de Algemene Financiële Beschouwingen (AFB).

Volgens Heinen is het kabinet niet van plan om het budget voor ontwikkelingshulp automatisch mee te laten groeien met de omvang van de economie. Zodra er nieuwe economische ramingen zijn −in het voorjaar en in de zomer− zal de ministersploeg daar steeds opnieuw een besluit over nemen. Hoe dat besluit uitpakt, hangt mede af van de financiële mee- en tegenvallers op dat moment.

Op de eerste dag van de AFB sprak NSC-Kamerlid Van Oostenbruggen zijn zorgen uit over deze handelwijze van het kabinet. De NSC’er gaf aan „onaangenaam verrast” te zijn dat deze zomer is besloten om het budget voor ontwikkelingssamenwerking niet mee te laten stijgen met de groei van de economie. Dit levert de schatkist jaarlijks 300 tot 400 miljoen euro op. Dat komt boven op de afspraak uit het hoofdlijnenakkoord om jaarlijks 2,4 miljard euro te bezuinigen op ontwikkelingshulp.

Meerderheid

Op de tweede dag van de AFB werd Van Oostenbruggen dan ook door meerdere Kamerleden geconfronteerd met de stellingname van minister Heinen. Kunt u hiermee leven, wilden de Kamerleden Grinwis (CU), Flach (SGP), Vijlbrief (D66) en Van der Lee (GL/PvdA) van de NSC’er weten.

Van Oostenbruggen gaf aan dat hij ervan uitgaat dat minister Heinen komend voorjaar geen extra bezuiniging op ontwikkelingshulp inboekt. In dat geval zou de minister, zoals gebruikelijk, het budget voor ontwikkelingshulp verhogen − al naar gelang de economische vooruitzichten daar aanleiding voor geven. „Ik heb absoluut de hoop dat dit netjes geregeld wordt door onze minister van Financiën bij de voorjaarsnota”, aldus het Kamerlid.

Minister Heinen zal dinsdag met spanning de stemmingen in de Tweede Kamer volgen. Volgende week stemt de Kamer over een motie van CU-Kamerlid Bikker. Daarin wordt de regering verzocht geen aanvullende bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking door te voeren. Als de Kamer in meerderheid voor deze motie stemt, kan minister Heinen dit voorjaar niet anders dan besluiten om de koppeling tussen het budget voor ontwikkelingshulp en de omvang van de economie in stand te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer