Kerk & religieQuotes uit de kerk
„Had ik niet in nog vettere letters moeten schrijven hoe goed de dienst van de Heere is?”

Wekelijkse blik op de kerkelijke bladen en blogs, aangevuld met citaten uit de kerkelijke wereld.

Redactie kerk
beeld RD
beeld RD

„Welke gevoelens overheersen, als je na járen afscheid neemt van een taak die je meer dan lief is, als vandaag mijn laatste bijdrage als redactielid van De Waarheidsvriend verschijnt? Dan zegt Prediker dat er onder de hemel voor alles een vastgestelde tijd is, dan zegt Paulus dat het Gods wil is om Hem in alles te danken. (…)

De laatste decennia waren jaren van neergang in de kerk. Dit besef noopt tot volharding in het gebed, om te blijven in de liefde tot de kerk en de gemeente, ook om trouw te zijn in het kleine. (…)

Piet Vergunst, scheidend hoofdredacteur van De Waarheidsvriend. beeld RD, Anton Dommerholt

Veel predikanten citeren in hun afscheidspreek een woord van Paulus, zonder dat ze zich durven te identificeren met de apostel van de heidenen. Ik denk er vandaag aan dat mijn dienst voor De Waarheidsvriend ongeveer zovele jaren duurde als er zaten tussen Saulus’ bekering in het jaar 34 of 35 en zijn gevangenschap in Rome, waarschijnlijk rond het jaar 62. Elke verdere vergelijking gaat mank, als we lezen dat Paulus gestenigd is, met de roede gegeseld en zweepslagen ontving. Hoewel ik wel weer iets herkend heb van zijn „zorg voor alle gemeenten”, die hem dagelijks overvalt (2 Kor. 11:28). Die betrokkenheid bij wat er leefde en gebeurde in álle gemeenten, was beslist een motor bij de wekelijkse vulling van De Waarheidsvriend, bij de duiding van wat er gaande is in ons midden, bij het verlangen om de gemeenten te mogen bewaren bij de dingen die onder ons volkomen zekerheid hebben. (…)

Wie zegt tot slot niet, als je een taak in de kerk neerlegt waaraan je van harte verbonden was, dat je in nog vettere letters had moeten schrijven hoe goed de dienst van de Heere is? Wie overweegt dan niet in stilte dat met meer accent verwoord moest worden dat de kerk vindplaats van vergeving is, omdat Jezus er samenwoont met zondaars? En dat dankzij de heilsfeiten er in het heden van de genade altijd hoop is? Gelukkig echter, bij het overdenken van eigen tekort brengen de laatste twee verzen van Psalm 90, het oudejaarslied, Gods werk en het onze bij elkaar. We bidden of het volmaakte werk van Hem gezien mag worden en dat het onze bevestigd worden mag. „De liefelijkheid van de Heere, onze God, zij over ons; bevestig het werk van onze handen over ons, ja, het werk van onze handen, bevestig dat.””

Piet Vergunst neemt in De Waarheidsvriend (orgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland) afscheid als hoofdredacteur. Dr. H. Dijkgraaf uit Rijssen volgt hem per 1 oktober op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer