Kerk & religie
„Wij willen hier geen evangelicalen”

Een onderwijzeres in Ecatepec, een stad ten noorden van Mexico-stad, heeft een evangelicale leerlinge onlangs zo hard met een lineaal in het gezicht geslagen dat een chirurgische behandeling nodig bleek. „Wij willen hier geen evangelicalen.”

Kerkredactie
8 March 2005 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

De 8-jarige Virginia Hernandez Diaz, bezoekt de Benito Juarez school in Ecatepec, zo verklaarde de behandelend arts, Abigail Munoz Gonzalez, tegenover de christelijke Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct. Op 11 januari waren zij en haar klasgenootjes de cadeaus aan het vergelijken die ze een paar dagen eerder, op Koningsdag, hadden gekregen. Deze dag staat in Mexico in het teken van „de Magi.”

Een jongen schepte op dat zijn autoset toch wel het allermooiste was. Virginia zei hierop dat haar cadeau, de liefde van Jezus, nog mooier was. Meteen pakte ze haar Bijbel uit haar rugzak en liet die aan de anderen zien. Toen haar medeleerlingen de Bijbel zagen, begonnen ze hard te lachen en Virginia met stukken voedsel en proppen papier te bekogelen. Hun juffrouw hoorde het rumoer en sommeerde Virginia terug te gaan naar het lokaal. Daar pakte ze een lineaal en sloeg het meisje daarmee zo hard op de mond dat haar bovenlip scheurde. Een chirurgische ingreep bleek nodig. Tijdens het slaan bleef de onderwijzeres uitroepen: „Wij willen hier geen evangelicalen!”

Volgens Compass Direct weigert Virginia’s moeder een klacht tegen de juffrouw in te dienen, omdat ze nog twee andere kinderen op de school heeft en bang is dat die op een vergelijkbare manier behandeld zullen worden. „Zij heeft geen geld om een privéschool te bekostigen en wil niet dat de kinderen lijden. Virginia heeft de waarschuwing gekregen om haar mond te houden over haar geloof. In de klas is ze nu bijzonder timide.” Evangelicale christenen hebben het in het overwegend rooms-katholieke Mexico niet overal even gemakkelijk, zo meldt Compass. Met name in de Zuid-Mexicaanse staat Chiapas komt onderdrukking van deze christenen -hoewel minder dan voorheen- nog steeds voor.

De nieuwsdienst baseert zich op rapportages van onder andere de christelijke advocaat Abdias Tovilla. Deze wijst in dit verband op de stad San Isidro Chejilte. Leiders van de Teopisco-gemeenschap besloten recent deze stad te zuiveren van evangelicale christenen. Tot nu toe bezit elk gezin een stuk land, maar in juli vorig jaar stemde de meerderheid van de stadsbevolking in met een wetswijziging waardoor privé-bezit eigendom wordt van de gemeenschap. Op deze manier komt ieders eigendom onder de rechtspraak van de stad te vallen. Op het moment dat de nieuwe wet in werking treedt, zo besloten de leiders, worden de 34 christenen die zijn aangesloten bij de Lily of the Valley-kerk verbannen. Voorganger van deze pinkstergemeente is Marcelo Cruz Castellanos.

Een vergelijkbare kwestie speelt in El Retiro, een stad in de Oxchuc-gemeenschap. Leiders van deze stad hebben de groeiende gemeente ”Heaven’s gate church of prophecy” verboden welk type gebouw dan ook te bouwen om in gebruik te nemen als kerk. De gemeente telt vijftig gezinshoofden plus hun vrouwen en kinderen.

Ook in Los Pozos, in de Huixtlan-gemeenschap, hebben de autoriteiten evangelicalen met verbanning bedreigd, zo bericht Notimex, een seculiere nieuwsdienst. Vorige week verklaarde Pedro Gomez Mendez y Emilio Pech Aguilar tegenover deze nieuwsdienst dat zij de waarschuwing hadden gekregen: „Als jullie in deze stad willen blijven, zweer dan je godsdienst af, dan worden wij vrienden. Zo niet, dan breken wij jullie huis af, gooien alles eruit en dienen jullie de stad te verlaten.”

Twee jaar geleden vernietigden traditionele rooms-katholieken in Los Pozos het evangelicale kerkgebouw ook al. Tientallen christenen kwamen de afgelopen jaren in de gevangenis terecht, „dus de gelovigen nemen de laatste dreigementen serieus.”

Positieve ontwikkelingen zijn er echter ook, aldus Compass Direct. Zo hielpen regeringsinstanties zo’n negentig gevluchte evangelicale indianen om terug te keren naar hun woningen in de stad ”20 de Noviembre” in de Las Margaritas-gemeenschap. Twee jaar geleden waren deze indianen om politieke redenen uit die stad verbannen. In de periode dat zij als vluchteling leefden, maakten zij de overstap tot het christendom. „Hoewel veel van hun huizen en bezittingen beschadigd zijn en de problemen zeker de wereld nog niet uit zijn, krijgen zij nu in elk geval de kans om hun land te bebouwen en in hun levensbehoeften te voorzien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer