Binnenland
Jos van Rey stopt in november als wethouder van Roermond

Jos van Rey stopt op 7 november als wethouder van de gemeente Roermond, zo heeft zijn partij de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) donderdag bekendgemaakt. Hij blijft wel raadslid voor zijn partij.

ANP

Van Rey is wethouder voor wonen en klimaat & duurzaamheid. De 79-jarige politicus wordt opgevolgd door Aijiththan Loganathan, die vanaf de oprichting van de partij actief betrokken is geweest. Hij was fractiemedewerker in de Provinciale Staten, raadslid en vicefractievoorzitter.

Van Rey werd in juli 2022 geïnstalleerd als wethouder. De voormalige VVD-wethouder was in 2017 in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens omkoping en in het jaar ervoor kreeg hij een taakstraf. Van Rey was zeventien jaar lang wethouder voor de VVD in Roermond. Ook was hij eerder Tweede Kamerlid en senator voor de VVD.

In politiek Roermond is Van Rey omstreden. Veel raadsleden en politici dragen hem op handen, maar anderen willen niet met hem samenwerken, vanwege zijn veroordeling voor corruptie, maar ook door zijn scherpe uithalen naar iedereen die het niet met zijn beleid eens was. In 2016 eiste een raadsmeerderheid het vertrek uit de raad van Van Rey om zijn veroordeling voor corruptie, maar Van Rey weigerde.

Het aangekondigde vertrek van Van Rey als wethouder wekte donderdag ook verbazing. Enkele weken geleden nog kondigde hij aan zich voor de verkiezingen van 2026 weer kandidaat te stellen voor zijn partij, de LVR, samen met zijn partijgenoot en kompaan Dré Peters (75). Beiden waren betrokken bij de oprichting van de LVR in 2013 na onenigheid met de VVD, waarvan ze tot dan toe lid waren. In 2015 royeerde de VVD Van Rey als lid. Rond die tijd was het merendeel van de Roermondse VVD-fractie al overgestapt naar de nieuw opgetuigde LVR.

Van Rey is sinds 1982 raadslid in Roermond, en sinds die tijd vele jaren wethouder geweest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer