EconomieGroot geld
Centrale bankiers aan zet

Na een goede eerste jaarhelft voor aandelenbeleggers begon augustus met een marktcorrectie na tegenvallende economische cijfers. Door deze tekenen van een afkoelende economie en de dalende inflatie ziet de Amerikaanse centrale bank genoeg reden om de rente in september te verlagen.

Thomas.Pellegrom
In de economie staan zelden alle seinen op rood of groen. beeld iStock
In de economie staan zelden alle seinen op rood of groen. beeld iStock
Thomas Pellegrom. beeld Ronald Bakker

De ECB verlaagde de rente afgelopen week ook al. Zijn ze hiermee te laat? Of juist te vroeg? Hoewel onze kans op een recessie iets is verhoogd door de economische cijfers van de afgelopen periode, lijken de centrale banken op tijd te zijn en is gematigde economische groei het waarschijnlijkst.

Om de hoge inflatie van de afgelopen jaren tegen te gaan, zijn centrale banken in 2022 begonnen met het verhogen van de rente. Dat helpt op twee manieren om inflatie tegen te gaan. Aan de ene kant wordt sparen aantrekkelijker en aan de andere kant wordt lenen duurder. Deze combinatie zorgt ervoor dat mensen minder geld gaan uitgeven, waardoor de economie afkoelt en de inflatie afneemt. De inflatie in de Verenigde Staten (VS) en Europa beweegt nu weer richting de optimale inflatie van 2 procent: het streefcijfer van de  centrale banken. Dat geeft ze de mogelijkheid om de rente weer te gaan verlagen als de economie juist gestimuleerd moet worden.

De noodzaak voor deze renteverlagingen is de afgelopen maanden groter geworden door tegenvallende economische cijfers. De werkloosheid viel hoger uit dan verwacht en de productiviteit van de industriesector juist lager. De gestegen werkloosheid zorgde er zelfs voor dat de zogeheten Sahmregel om de hoek kwam kijken. Deze recessie-indicator is nog nooit eerder in werking getreden, zonder dat daadwerkelijk een recessie volgde. Daardoor kijken beleggers nu schichtiger naar de markt.

Het is hier echter wel belangrijk om te onthouden dat econome Claudia Sahm die de regel introduceerde, heeft aangegeven dat dit geval anders kan zijn. De groei in werkloosheid kan ook veroorzaakt zijn door hoge immigratie in de VS waardoor de beroepsbevolking snel groeide. Daarnaast is de werkloosheid ondanks de stijging nog altijd relatief laag vanuit historisch perspectief.

De ECB verlaagde de rente naast afgelopen week ook in juni al. Daarnaast heeft de Amerikaanse centrale bank, de Fed, aangekondigd de rente deze maand te gaan verlagen. Ook voor de komende maanden verwachten we dat zowel de ECB als de Fed de beleidsrente bij iedere meeting met 0,25 procent zullen verlagen.

In de economie staan zelden alle seinen op rood of groen. Dat er de afgelopen periode een aantal seinen op oranje of rood zijn gesprongen betekent nog niet dat de economie stil komt te staan. Door nu de rentes te verlagen kunnen centrale banken de voet van de rem halen, zodat de economie terugkeert richting trendmatige groei. Juist door de hoge rentes hebben centrale banken daar nu de slagkracht voor.

De auteur is beleggingsstrateeg bij ABN AMRO MeesPierson.

rd.nl/grootgeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer