Kerk & religie
Moslims in Nigeria doden 36 christenen

Moslimmilitanten in Nigeria hebben een christelijke gemeenschap in Demsa, een dorp in de noordelijke staat Adamawa, aangevallen. Daarbij zijn 36 mensen gedood; 3000 dorpelingen werden dakloos. De overlevenden zijn gevlucht naar het naburige dorp Mayolope.

Dat meldt de internationale nieuwsdienst Compass Direct. De overval had reeds begin februari plaats, maar werd nu pas bekend. Dorpsbewoner Alhaji Saleh Jatau, zelf een moslim, zei tegen Compass Direct dat de militanten niet de morele steun hadden van de moslimgemeenschap toen zij de christenen in Demsa aanvielen. „Ik vind dat de regering nu actie moet ondernemen om dit conflict te beëindigen. Ik heb meer dan vijftig jaar met de christenen in ons dorp samengeleefd, maar ik heb nooit een gebeurtenis meegemaakt waarbij mensen zo onvoorzien werden gedood als deze.”

De meeste mensen in het dorp hebben aangegeven pas naar huis terug te keren als de regering een blijvende oplossing heeft gevonden voor de problemen.

Jolly Nyame, gouverneur van de staat Taraba, waartoe het naburige dorp Mayolope, behoort, heeft inmiddels de vluchtelingen bezocht en zijn droefheid geuit over de plundering. Hij zei dat zijn land uitsluitend vooruitgang kan boeken als er vreedzaam wordt samengeleefd. „Alleen tolerantie en vergevingsgezindheid kunnen een vreedzame samenleving tussen mensen van verschillende religieuze achtergronden bevorderen.”

De gouverneur vindt dat de Nigeriaanse regering de activiteiten van moslimactivisten, die inmiddels reeds verschillende crises in uiteenlopende delen van Nigeria hebben teweeggebracht, zorgvuldig moet volgen.

De aanval op Demsa is de tweede in de staat Adamawa. In een ander dorp, Numan, ontstond twee jaar geleden een ernstige godsdienstcrisis naar aanleiding van de moord op de predikant ds. Esther Ethan Jinkai. De situatie verslechterde in januari van dit jaar toen een christenvrouw onverhoeds door soldaten werd gedood terwijl ze een vredeswake hield.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer