Binnenland
Zorgen om dalend aantal gastouders

Beroepsorganisatie voor werkenden in de zorg NU’91 maakt zich ongerust over een mogelijke nieuwe daling van het aantal gastouders, speciaal voor de kinderen van haar achterban. In maart van dit jaar maakte het toenmalige kabinet bekend extra kwaliteitseisen per wet te willen vastleggen.

ANP

„De politiek moet gastouderschap stimuleren in plaats van het in te perken met strengere regels”, meldt de belangenclub in aanloop naar een vergadering over gastouderschap in de Tweede Kamer.

„Veel verpleegkundigen en verzorgenden maken gebruik van gastouders, zodat zij in wisseldiensten kunnen werken. Een verdere daling van het aantal gastouders heeft dus een zeer onwenselijk effect: het werkt een nóg groter personeelstekort in de zorg in de hand”, waarschuwt Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91.

Volgens haar organisatie zijn er nu nog 16.615 gastouders in totaal in ons land, nog maar de helft van het aantal in 2016. Die daling heeft ook al te maken met steeds strengere regels en ook met het verdienmodel. „Dat de daling gaat doorzetten, horen we uit het veld”, aldus een woordvoerder.

Bij het indienen van het wetsvoorstel was er sprake van het stellen van pedagogische doelen bij gastouderopvang, het beperken van het aantal gastouderbureaus waarbij een gastouder aangesloten kan zijn tot maximaal twee en het inzetten van pedagogisch beleidsmedewerkers voor de coaching van gastouders. „We willen natuurlijk dat de kwaliteit goed is, maar de regels moeten wel in verhouding zijn”, aldus de zegsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer