Kerk & religieOnrust in Lisse
Groep leden gg Lisse wil hersteld hervormd worden; kerkenraad wil gemeente bij elkaar houden

Een groep leden van de gereformeerde gemeente (gg) te Lisse heeft plannen om een plaatselijke hersteld hervormde gemeente (hhg) te stichten. De kerkenraad betreurt dat en wil een scheuring voorkomen, deelde hij zondag aan de gemeente mee.

Interieur van de Salemkerk van de gereformeerde gemeente te Lisse. beeld Jaap Sinke
Interieur van de Salemkerk van de gereformeerde gemeente te Lisse. beeld Jaap Sinke

Het initiatief van de bezwaarde leden staat in een document, dat in de gemeente circuleert, aldus de kerkenraad in een kanselboodschap. Die werd afgelopen zondag voorafgaand aan de ochtenddienst voorgelezen.

De betreffende leden hebben volgens de kanselboodschap twee motieven. Ten eerste hebben ze moeite met de prediking en met de kandidaatstelling voor kerkenraadsleden. Daarnaast willen de initiatiefnemers kerkelijke eenheid bevorderen door zich aan te sluiten bij de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Voor een afgescheiden bestaan van de Gereformeerde Gemeenten zou niet voldoende grond meer zijn.

De plannen vervullen de kerkenraad „met grote zorg”. Door de oprichting van een hhg „wordt het lichaam van Christus hier gescheurd. We zijn bang dat we geen zegen kunnen verwachten als we naar het bevel van de Heere niet één gemeente blijven.” De kerkenraad vraagt de gemeente om „gebed en inspanning” en wijst op verschillende Bijbelteksten: 1 Korinthe 1:10 en Kolossenzen 3:12-17.

De kerkenraad zegt verder „al het mogelijke te willen doen om de hele gemeente bij elkaar te houden”. Al eerder voerde de kerkenraad gesprekken waarin werd geluisterd naar „de zorg, inzichten en pijn” van de betreffende leden. Dit had niet het gewenste effect: „een aantal leden blijft zich niet thuis voelen.”

„Een aantal leden blijft zich niet thuis voelen” - Kerkenraad gereformeerde gemeente Lisse

Verder heeft de kerkenraad het initiatief genomen „tot gemeentebrede bezinning op gemeente zijn naar Gods Woord”. Consulent ds. P. Mulder uit Koudekerk aan den Rijn en emeritus predikant ds. W. Silfhout uit Veenendaal gaan dit proces begeleiden.

De kerkenraad erkent het verlangen van de bezwaarde leden naar kerkelijke eenheid en heeft dit punt geagendeerd voor de eerstvolgende vergadering van de classis Amsterdam op 21 september. „Dat is naar onze mening de juiste weg.”

Hoe groot de groep bezwaarde leden is, is niet bekend. Volgens het Nederlands Dagblad, dat zich baseert op een belronde, zou het gaan om „een grote groep”.

Scriba A.M. Weststrate van de gg Lisse wil desgevraagd niet inhoudelijk reageren. „We zitten volop in het proces en hebben besloten nu geen mededelingen te doen.”

Ook ds. T.A. Bakker, scriba van de classis West van de HHK, wilde niet inhoudelijk reageren. „We zijn in gesprek met de kerkenraad van de gg Lisse.”

De gg Lisse, die het laatst werd gediend door ds. G.J.N. Moens (2015-2020), telde per 1 januari 1167 leden. De afgelopen jaren verloor de gemeente al tientallen leden aan omliggende reformatorische kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer