Provinciale politici sturen Wiersma brief: „Wat maakt u ons nou?”
Politici van acht partijen uit de Provinciale Staten van Utrecht roepen minister Femke Wiersma op haar besluit over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te heroverwegen. Initiatiefnemer Volt, GroenLinks, CDA, PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SP hebben hierover een brief opgesteld aan de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Ze roepen politici uit de Tweede Kamer en uit andere provincies op die brief, met als kop ‘Wat maakt u ons nou?’, te ondertekenen.
„Jaren werk door heel veel ambtenaren gaat verloren, boeren blijven in onzekerheid achter, verwachtingen met gebiedspartners worden niet waargemaakt, en de natuur verslechtert verder”, zegt Amos de Jong, Statenlid van Volt in Utrecht. „Terwijl heel veel partijen in de provincie voor doorpakken met de planning zijn.” Vier van de partijen die de brief opstelden, zitten in Utrecht samen met de VVD in de coalitie: GroenLinks, CDA, D66 en PvdA.
De ondertekenaars sturen hun brief komende maandag naar Wiersma. Woensdag lekte uit dat het NPLG, waarin provincies plannen moeten maken om problemen met onder meer stikstof, de natuur en waterkwaliteit aan te pakken, in zijn huidige vorm komt te vervallen.
BBB-minister Wiersma heeft andere plannen, maar daarover kon ze woensdag in de Tweede Kamer nog niet veel zeggen omdat het regeerprogramma nog niet af is. Niet alleen uit de oppositie, maar ook uit de coalitie in de Kamer kwam kritiek op het schrappen van het NPLG. Provincies werken al ruim twee jaar aan hun plannen.
„Met deze (mogelijke) keuze is niemand geholpen” schrijven de Utrechtse fracties in hun brief aan Wiersma. „Het betekent nog meer vertraging en nog meer onduidelijkheid. Hoe kunnen wij nu onze gebiedspartners recht in de ogen kijken met een verhaal over een behoorlijk bestuur dat te vertrouwen is? Welk perspectief bieden wij onze boeren inclusief PAS-melders, onze inwoners, onze natuur? Wij krijgen dit niet uitgelegd. Ook niet in Europa, omdat we onze afspraken zo niet kunnen naleven.” Ze roepen Wiersma op het NPLG „te handhaven” en de invoering daarvan „te bespoedigen”.