Binnenland
Karremans zoekt oplossing voor ‘zorgwekkende’ daling zwemdiploma’s

Staatssecretaris Vincent Karremans (Sport) gaat een oplossing zoeken voor de daling van het aantal kinderen met een zwemdiploma. Maar eerst brengt hij in kaart wat de „zorgwekkende trend” in de hand werkt, houdt hij de bezorgde Tweede Kamer voor.

ANP

„Sinds 2018 is het aantal kinderen zonder één of meer zwemdiploma’s verdubbeld”, erkent Karremans na vragen van GroenLinks-PvdA’er Mohammed Mohandis. Het waterrijke Nederland doet het nog altijd beter dan veel andere Europese landen, maar de ontwikkeling is volgens de staatssecretaris „niet goed”.

Ouders die zwemles moeilijk kunnen betalen, kunnen vaak bij de gemeente aankloppen voor een bijdrage. Maar tussen die gemeentelijke regelingen zijn grote verschillen en mensen die ervoor in aanmerking komen, weten ze vaak niet te vinden, onderstreept Karremans. En dan zijn er nog genoeg ouders die net te veel verdienen voor financiële hulp, maar net te weinig om zich zwemles te kunnen veroorloven.

Karremans zoekt „zo snel mogelijk” uit wat kinderen tegenhoudt om te leren zwemmen en „vervolgens werken we uiteraard zo snel mogelijk aan een oplossing”. Begin volgend jaar komt hij ook met een staalkaart van manieren om het schoolzwemmen in ere te herstellen. Maar dat „gaat geld kosten”, waarschuwt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer