In de schappen van Lidl ligt sinds donderdag ”gehaktmix met erwteneiwit”. Volgens de supermarkt smaakt het naar gehakt en heeft het een lagere CO₂-uitstoot. Is het ook goed voor je?
De gehaktmix bestaat voor bijna 60 procent uit het vertrouwde rundergehakt, en is voor de rest aangevuld met erwteneiwit. Daarmee is het een voorbeeld van zogeheten”hybride vlees”, dat gedeeltelijk plantaardig is en daardoor een lagere CO₂-uitstoot heeft; 37,5 procent minder, stelt Lidl.
De liefhebber van gehakt zal het verschil niet proeven, belooft de supermarkt. „Ik durf te zeggen dat zelfs voor de echte vleesliefhebber deze gehaktmix niet te onderscheiden is van regulier gehakt”, aldus Geert de Vries, inkoper van het bedrijf.
Smaakbehoud
Dat smaakbehoud komt wel met een keerzijde. In de nieuwe, hybride variant zit aanzienlijk meer zout dan in gewoon mager rundergehakt; 1,18 gram per 100 gram hybride gehakt tegenover 0,4 gram per 100 gram mager rundergehakt. Het Voedingscentrum raadt aan om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten, omdat te veel zout eten kan bijdragen aan bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk, botontkalking en hart- en vaatziekten. „We hadden natuurlijk liever gezien dat er niet zo veel zout in zat”, aldus Anne Lutgerink, woordvoerder van het Voedingscentrum. Ze raadt mensen die de hybride vleesvervanger eten aan om er zo weinig mogelijk extra zout bij te eten.
Opvallend is ook dat, anders dan de naam ”gehaktmix met erwteneiwit” doet vermoeden, de hybride variant juist minder eiwitten bevat dan regulier rundergehakt. Dat is volgens Lutgerink echter geen probleem; „Aangezien ons huidige eetpatroon meer dan voldoende eiwit levert, resulteert een daling van de totale hoeveelheid eiwit bij de meeste Nederlanders niet in een tekort.”
Zwaar bewerkt
Lutgerink snapt dat mensen misschien terughoudend zijn, omdat het hybride vlees zwaar bewerkt is; de meeste veelvuldig bewerkte producten hebben immers geen gezondheidsvoordelen, en het eten van te veel bewerkt voedsel houdt verband met sommige ziekten. Toch wijst ze erop dat vlees ook vaak zwaar bewerkt wordt, en in dat geval evenmin in de Schijf van Vijf staat. „We zien de stap naar een hybride product als een manier om niet te veel vlees te eten, iets waarvan we weten dat het de gezondheid van mens en planeet ten goede komt.”
„Het veranderen van eetgewoonten is moeilijk: we eten gemiddeld nog altijd te veel vlees en te weinig plantaardig” - Reina Vellinga, wetenschappelijk medewerker RIVM
Ook Reina Vellinga, wetenschappelijk medewerker gezonde en duurzame voeding bij het RIVM, is ervan overtuigd dat hybride vlees de milieubelasting van onze voedselconsumptie kan verlagen. „Het veranderen van eetgewoonten is moeilijk. We eten gemiddeld nog altijd te veel vlees en te weinig plantaardig. Het verkleinen van onze vleesporties is een manier om minder vlees te eten. Je zou hybride vlees kunnen opvatten als een manier om die porties te verkleinen. In principe hoeven we niet alles wat we níét eten te vervangen; we kunnen ook gewoon minder eten. Maar als mensen hybride vlees een acceptabel alternatief vinden, zou dat al heel erg helpen.”