Duitse rechtszaak
Omstreden prediker in Pforzheim in beroep tegen geldstraf

Een prediker van de omstreden baptistengemeente ”Zuverlässiges Wort” in het Zuid-Duitse Pforzheim die eerder dit jaar werd veroordeeld wegens volksopruiing, is hiertegen in beroep gegaan.

Vrouwe Justitia, beeld van de rechtsspraak, hier op de Romerplatz in het Duitse Frankfurt. beeld ANP, Lex van Lieshout
Vrouwe Justitia, beeld van de rechtsspraak, hier op de Romerplatz in het Duitse Frankfurt. beeld ANP, Lex van Lieshout

Dat betekent dat zijn zaak een vervolg krijgt,  berichtte de christelijke Duitse website Jesus.de deze week. Voorganger  Moses Golla bad in een samenkomst onder andere voor de dood van een protestantse theoloog in dezelfde stad, Lothar Gassmann .

De gemeente Zuverlässiges Wort (Betrouwbaar Woord) staat sinds vorig jaar maart onder toezicht van het Bureau voor de Bescherming van de Grondwet van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. In januari doorzocht het openbaar ministerie ruimten in Pforzheim waar de gemeente samenkomt en een privéwoning in Leipzig.

Het OM ondernam actie nadat de uit India afkomstige prediker Golla tijdens een samenkomst in juli vorig jaar al zijn pijlen had gericht op de voorganger van de ”Bibelgemeinde” in Pforzheim , Lothar Gassmann. In zijn slotgebed sprak hij onder andere de wens uit dat Gassmann „zo snel mogelijk sterft en in de hel komt”. De preek en het gebed zijn nog altijd op internet te vinden. Gassmann toonde zich vorig jaar tegenover de Duitse nieuwsdienst SWR „totaal geschokt”.

Al in maart vorig jaar was de baptistengemeente, die verbonden is aan de Faithful Word Baptist Church in het Amerikaanse Florida, echter in beeld bij de autoriteiten. De leiding ervan is, aldus haar website , in handen van de uit Californië afkomstige voorganger Steven L. Anderson en de Duitse evangelist Anselm Urban.

Anderson werd in 2019 als „haatprediker” door toenmalig staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid de toegang tot Nederland ontzegd. Regelmatig leidden zijn uitspraken tot ophef. Zo verklaarde hij in 2009 de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama te haten en om zijn dood te bidden. Toen zich in 2016 een groot schietdrama voltrok in een nachtclub in Orlando, Florida, waarbij overwegend homoseksuelen het slachtoffer werden, noemde Anderson dat „goed nieuws”.

De gemeente Zuverlässiges Wort profileert zich op haar website als conservatief, onder andere waar het gaat om homoseksualiteit. In preken vertaalt zich dit echter niet zelden in zeer persoonlijke aanvallen op mensen. In de woorden van dr. Lothar Gassmann van ”Bibelgemeinde Pforzheim”: „Ze vallen niet alleen mensen aan die zich homoseksueel weten, maar ook christelijke gemeenten en predikanten die niet precies denken zoals zij”. De Bond van Evangelisch-Vrijkerkelijke Gemeenten in Duitsland typeert de gemeente als sekte en distantieert zich er nadrukkelijk van.

De rechter legde prediker Moses Golla eerder dit jaar een geldboete op wegens volksopruiing. Daartegen is hij nu dus in beroep gegaan. Wanneer de zitting zal plaatsvinden kon het kantongerecht van Pforzheim deze week nog niet zeggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Duitsland

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer