BuitenlandVerkiezingen VS
Republikeinse Partij schrapt afwijzing homohuwelijk

Een nieuw conceptprogramma van de Republikeinse Partij in de Verenigde Staten, dat maandag door een partijcommissie is aangenomen, spreekt zich minder krachtig uit tegen abortus en het homohuwelijk.

Presidentskandidaat Donald Trump zou via een videoverbinding de commissie die het partijprogramma opstelde, hebben toegesproken. beeld AFP, Joe Raedle
Presidentskandidaat Donald Trump zou via een videoverbinding de commissie die het partijprogramma opstelde, hebben toegesproken. beeld AFP, Joe Raedle

Met 84 voor- en 18 tegenstemmen gingen de commissieleden akkoord met een voorstel om niet langer te pleiten voor een nationaal verbod op abortus of voor een grondwetswijziging ter bescherming van ongeboren menselijk leven. Evenzo is een afwijzing van het homohuwelijk, dat in voorgaande programma’s stond, geschrapt. Het conceptprogramma dat de commissie heeft opgesteld zal volgende week op de partijconventie van de Republikeinen in stemming worden gebracht.

Het document stelt dat het goed is dat de parlementen van de afzonderlijke staten nu kunnen beslissen over het abortusbeleid binnen hun grenzen. Het concept verwijst daarbij naar het recente besluit van het Amerikaanse hooggerechtshof om het federaal recht op abortus af te schaffen. Wel blijven de Republikeinen zich verzetten tegen late abortussen. In het voorgestelde program wordt echter geen zwangerschapstermijn genoemd. Tegelijk wil de partij de moeder steunen en is ze voorstander van een beleid dat prenatale zorg, toegang tot anticonceptie en vruchtbaarheidsbehandelingen (ivf) bevordert.

Kritiek

De nieuwe beleidslijn wordt algemeen gezien als een afzwakking van het prolifestandpunt dat de partij en ook voormalig president Donald Trump in de achterliggende jaren heeft verdedigd. In 2016 en in 2020 voerde Trump campagne om te komen tot een grondwetswijziging waarbij het ongeboren leven wordt beschermd. Hij pleitte toen voor een nationaal verbod op abortus, enkele uitzonderingen daargelaten.

In aanloop naar de verkiezingen van 2024 heeft Trump er zich openlijk voor uitgesproken dat staten hun eigen abortuswetten kunnen maken. Hij leverde ook kritiek op conservatieven die landelijk beperkingen op abortus willen invoeren. Verder veroordeelde Trump recent de staat Florida, omdat daar een verbod op abortus bij zes weken zwangerschap is aangenomen.

Verschillende prolifeorganisaties hebben hun teleurstelling over deze beleidswijziging uitgesproken. Volgens hen zal daardoor de animo van conservatieve kiezers om te gaan stemmen afnemen. Tony Perkins van de Family Research Council zegt: „Amerika lijdt als gevolg van morele en culturele verwarring en heeft dringend behoefte aan leiderschap en morele duidelijkheid.”

Leger

Volgens deelnemers aan de besloten bijeenkomst heeft Trump via een videoverbinding de commissie toegesproken. Hij zou ook direct betrokken zijn bij het opstellen van het concept. Het stuk ademt op andere punten ook Trumpiaanse ideeën, zoals een hard immigratiebeleid –inclusief massale deportaties–, een protectionistisch handelsbeleid met nieuwe tarieven op de meeste invoer, en bepalingen om de radicale opvattingen van Democraten te verwijderen uit de academische wereld, het leger en het Amerikaanse ambtenarenapparaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer