Binnenland
Amsterdam wil dat meer kinderen hun zwemdiploma halen

De gemeente Amsterdam wil dat meer kinderen in de hoofdstad een zwemdiploma halen, meldt wethouder Sofyan Mbarki (sport) vrijdag in een raadsbrief. In 2020 had 95,2 procent van de Amsterdamse groep 8-leerlingen een A-diploma. In 2023 was dat gedaald naar 92,3 procent. Die daling kwam door de coronamaatregelen; omdat de zwembaden dicht waren, konden ook de zwemlessen niet doorgaan. De gemeente wil het liefst dat het diplomabezit weer stijgt naar boven de 95 procent en dat meer kinderen hun B-diploma halen.

ANP

De gemeente ziet bovendien ook een verschil in diplomabezit in verschillende regio’s. In gebieden waar vooral gezinnen met een laag inkomen wonen, zijn er minder zwemdiploma’s. Zo had in stadsdeel Zuidoost in 2023 85,6 procent van groep 8-leerlingen een A-diploma tegenover 98,6 procent in stadsdeel Centrum.

Om meer kinderen aan een zwemdiploma te helpen en de verschillen tussen kinderen qua diplomabezit te verkleinen, richt de gemeente zich op bepaalde doelgroepen, zoals leerlingen in het speciaal onderwijs, scholen met relatief laag diplomabezit (vooral in Zuidoost en Noord) of nieuwkomersklassen. Die gerichte campagne heeft volgens de gemeente succes gehad; voor het schooljaar 2024/2025 hebben zich meer scholen aangemeld. Dit jaar hebben 106 scholen zich aangemeld voor schoolzwemmen en volgend jaar zijn dat er 115.

Ook kunnen kinderen vanaf groep 6 tot en met de leeftijd van 17 jaar op kosten van de gemeente een A-diploma halen als ze die nog niet hebben. Zo kunnen kinderen die eerder zwemles hebben moeten missen, toch nog een zwemdiploma halen. Vanaf volgend schooljaar wil de gemeente ook een pilot starten om deze regeling uit te breiden naar het halen van het B-diploma. In 2023 had 71,4 procent van de achtstegroepers een B-diploma. Met de maatregelen hoopt de gemeente dat aantal op te schroeven.

„Een zwemdiploma is van levensbelang, vooral in een waterrijke stad als Amsterdam”, aldus Mbarki. „We moeten nu alles doen om ervoor te zorgen dat meer kinderen hun zwemdiploma halen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer