Rechtszaak
Predikantsechtpaar HHK veroordeeld tot taakstraf wegens kindermishandeling

Een predikantsechtpaar uit Ouddorp is veroordeeld vanwege mishandeling en poging tot zware mishandeling van een aantal van hun kinderen. De rechtbank in Rotterdam legde zowel Henk als Jolanda J. donderdag een taakstraf van 150 uur op.

Redactie binnenland
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Beide ouders werden schuldig bevonden aan de mishandeling van een zoon en poging tot zware mishandeling van een andere zoon. Het gaat om de twee kinderen die ook volgens verklaringen van hun broer en zussen de meeste klappen kregen. De rechter constateerde dat beide zoons „voortdurend en stelselmatig” door hun ouders zijn geslagen. Daarnaast bevond hij Jolanda schuldig aan mishandeling van haar jongste dochter. Het echtpaar moet ook een schadevergoeding betalen van 2500 euro aan de twee zoons en 1000 euro aan de dochter.

Zes van de acht kinderen van het echtpaar hadden hun ouders aangeklaagd vanwege mishandeling. De meeste aanklachten zijn volgens de rechter echter verjaard. Daarnaast achtte de rechtbank niet alle aanklachten voldoende bewezen. Justitie had naast schadevergoedingen een werkstraf van 240 uur geëist tegen het echtpaar.

Henk J. is predikant binnen de Hersteld Hervormd Kerk (HHK), maar werd vorig jaar tijdelijk op non-actief gezet na berichten in de media over de zaak. Het echtpaar J. was donderdagmiddag niet aanwezig in de rechtbank.

De mishandelingen waar hij en zijn vrouw zich schuldig aan maken lijken een „normaal onderdeel van de opvoeding te zijn geweest”, constateerde de rechter. Juist op de plek waar de mishandelingen plaatsvonden, thuis, hadden de kinderen veilig moeten zijn, stelde de rechter. Vader en moeder hadden moeten zorgen voor „veiligheid, geborgenheid en onvoorwaardelijke liefde”.

Dat beide ouders „geen enkele vorm van verantwoordelijkheid” hebben genomen of spijt betuigd voor wat zij hebben gedaan, rekent de rechter hen aan. Hij wees er specifiek op dat Henk J. niet laat blijken dat hij de ernst van zijn gedragingen inziet en de aantijgingen in alle toonaarden blijft ontkennen. „Hij legt de verantwoordelijkheid voortdurend buiten zichzelf en lijkt niet in staat tot enige vorm van zelfreflectie”, luidde de conclusie van de rechtbank.

De rechter ziet af van een gevangenisstraf gezien de leeftijd van de verdachten en hun blanco strafblad. Ook rekende hij mee dat zij nadeel hebben ondervonden doordat de zaak aandacht kreeg in de media.

Nelleke Stolk, advocaat van de kinderen, zegt in een reactie dat de veroordeling voor alle zes de kinderen „een bevestiging” is van wat zij hebben meegemaakt. „Het vonnis is ondubbelzinnig hard en helder.” Tegelijk is de uitspraak voor drie kinderen „frustrerend en een domper, omdat hun mishandelingen puur vanwege juridische verjaring niet hebben geleid tot een veroordeling.” Ze wijst erop dat hun verklaringen wel geloofwaardig worden geacht omdat ze ook gebruikt zijn bij de veroordelingen voor de andere mishandelingen. De advocaat van het predikantsechtpaar was niet bereikbaar voor commentaar.

De HHK wil desgevraagd nog niet reageren op de uitspraak. De kerk zegt geen mededelingen te zullen doen gedurende de twee weken waarbinnen de partijen nog in hoger beroep kunnen gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer