Binnenland
Boeren ‘onthutst’ over komst Europese natuurherstelwet

De steun voor de natuurherstelwet van een meerderheid van het Europees Parlement leidt tot grote verontwaardiging bij Nederlandse boeren. Ze vrezen voor „desastreuze gevolgen” voor ondernemers, boeren en economie, zegt een „onthutste” boerenorganisatie Agractie. „Dit heeft niets meer met democratie te maken.” Farmers Defence Force (FDF) spreekt van „een zwarte dag voor democratie en voedselproductie” en van „het begin van het einde van de EU”.

ANP

Volgens Agractie wordt - door de wet toch in stemming te brengen - geen rekening gehouden met de uitkomst van de Europese verkiezingen. „Op zijn minst had de wet opnieuw moeten worden voorgelegd aan het nieuwe Europees Parlement.”

FDF zegt al eerder te hebben gewaarschuwd voor het scenario dat de veelbesproken wet in stemming zou worden gebracht als er voldoende steun zou zijn. „En inderdaad: even tussen de installatie van het oude en het nieuwe EU-parlement en de EU-commissie in en nog in de laatste dagen van het Belgische EU-voorzitterschap werd er vandaag nog even snel gestemd.” Volgens de actiegroep toont dit „precies die minachting voor de democratische uitkomsten van verkiezingen, waarmee de huidige lichting ministers, premiers en EU-commissarissen, het draagvlak voor de Europese Unie slopen”.

De actiegroep verwacht dat de wet voor flinke problemen zal zorgen. „In feite krijgt elk madeliefje en elke duif op de Dam natuurwaarde toegekend.”

Agractie wil dat de Nederlandse regering met een natuurherstelplan komt dat in lijn is met het zogenoemde hoofdlijnenakkoord. „We zullen het nieuwe kabinet op het hart drukken geen stap verder te gaan dan strikt noodzakelijk is.” De boerenorganisatie zegt niet tegen natuurherstel te zijn, maar wil dat ecologie en economie daarbij in balans zijn.

Boeren zien de nog strengere milieuregels als een bedreiging voor hun bedrijven. Nederland stemde maandag niet in met de natuurherstelwet. Aanvankelijk wilde het demissionaire kabinet voor stemmen, maar de Tweede Kamer floot het eerder dit jaar terug. Vervolgens belandde de wet in de ijskast, aangezien ook enkele andere EU-lidstaten afzagen van steun. Zondag werd echter duidelijk dat er toch een meerderheid was, toen Oostenrijk, dat voorheen zich wilde onthouden van stemming, aangaf voor het wetsvoorstel te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer