Buitenland
Omstreden Spaanse amnestiewet definitief van kracht

De omstreden Spaanse wet waardoor Catalaanse separatisten amnestie kunnen krijgen is definitief van kracht. Dat betekent dat vervolgde Catalanen die naar het buitenland waren gevlucht vanaf nu terug kunnen keren naar Spanje, zoals de ex-premier van Catalonië Carles Puigdemont.

ANP

Het Spaanse parlement keurde de „wet voor de institutionele, politieke en sociale normalisatie in Catalonië” twee weken geleden goed, na maanden van verhitte debatten en protesten. De conservatieve oppositie verwijt premier Pedro Sánchez dat hij de eenheid van het land heeft verkocht om zelf aan de macht te blijven. Sánchez had de steun van Catalaanse partijen nodig om weer een coalitie te kunnen vormen na zijn verkiezingsnederlaag vorig jaar. De premier zegt juist dat deze wet nodig is om de Catalanen met de rest van Spanje te verzoenen.

Justitie moet nog wel de arrestatiebevelen intrekken tegen de ongeveer vierhonderd separatisten voor wie de amnestie geldt. Puigdemont schreef in 2017 zonder toestemming uit Madrid een referendum uit over onafhankelijkheid, waarna het regionale parlement de onafhankelijkheid uitriep. Puigdemont werd uit zijn ambt gezet door de regering en vluchtte naar België, waar hij later Europarlementariër werd. In Spanje werd hij onder meer vervolgd voor rebellie en opruiing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer