Kerk & religieNoodweer Oostenrijk
Huis ds. Drost deels onder water; kerkdiensten afgelast

Het huis van ds. P. (Peter) Drost in het Oostenrijkse Graz kwam zaterdagavond gedeeltelijk onder water te staan. Beide kerkdiensten van zijn behoudende protestantse gemeente moesten zondag worden afgelast.

De Oostenrijkse brandweer probeert de volgelopen kelderruimte van het huis van de familie Drost leeg te pompen. beeld fam. Drost
De Oostenrijkse brandweer probeert de volgelopen kelderruimte van het huis van de familie Drost leeg te pompen. beeld fam. Drost

Noodweer, voortdurende zware regenval, een buiten zijn oevers tredende Übelbach die modderstromen veroorzaakte, stadsdelen onder water zette en auto’s meesleurde: ds. Drost en zijn kerkelijke gemeente ondervonden daarvan dit weekend volop de gevolgen.

Ds. P. Drost, voorganger in het Oostenrijkse Graz. beeld fam. Drost

Ds. Drost: „Gelukkig is ons kerkgebouw, hoewel slechts een paar honderd meter van de ergste overstromingen vandaan, niet beschadigd. Dat komt doordat het op een wat hogere plek is gebouwd. Maar onze twee kerkdiensten op zondag hebben we moeten afgelasten. Allerlei wegen in en rond Graz waren versperd en onbegaanbaar; het was in dit gebied een grote chaos. Daarom heb ik onze gemeenteleden zaterdagavond laten weten dat we zondag geen kerk konden houden.”

Kerkplanter

Ds. Drost, tot 2019 predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Delfzijl, is als kerkplanter verbonden aan een behoudende protestantse gemeente in Graz, die behoort tot het kerkverband van de Evangelisch-reformierte Kirche Westminster Bekenntnisses (ERKWB). In zijn gemeente komen ’s zondags doorgaans zo’n vijftien tot twintig mensen samen.

„De ergste en onoverzichtelijkste situatie was zaterdagavond, toen het maar bleef regenen”, vertelt de predikant. „Mijn vrouw Francien zat toen met haar auto vast in het overstromingsgebied. Ik ben haar met een andere auto wezen ontzetten. Ze bevond zich maar acht kilometer van ons woonhuis vandaan, maar ik heb via allerlei omwegen tachtig kilometer gereden om haar te bereiken. Daarna zijn we samen, via kleine bergweggetjes en grindpaden, terug naar huis gereden.”

Boeken beschadigd

Daar wachtte het echtpaar een onaangename verrassing. „De kelder van ons huis in Übelbach, waarin zich de slaapkamer van onze zoon bevindt en ook mijn studeerkamer, was voor een deel ondergelopen. Daardoor zijn zo’n vijftig boeken beschadigd. De brandweer is nog aan het werk geweest, maar kreeg de kelder helaas niet leeggepompt. Het grondwater bleef omhoog komen. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zei een buurman die al zijn hele leven in ons dorp woont.”

„Dit heb ik nog nooit meegemaakt, zei een buurman die al zijn hele leven in ons dorp woont” - Ds. Peter Drost, predikant in Graz

Inmiddels zijn het kerkgebouw en zijn omgeving weer bereikbaar, weet ds. Drost. Daarom kunnen er aanstaande zondag bij leven en welzijn weer kerkdiensten worden gehouden. „Mits er geen nieuwe, zware regenval volgt.”

Klimaatprobleem

Zijn vrouw volgde op social media hoe mensen de regenval en overstroming duiden. Ds. Drost, wiens werk gesteund wordt door de Nederlandse Stichting Steun Reformatie Oostenrijk (SSRO): „Sommigen zeggen: dit is dus het klimaatprobleem. En anderen: als je op Die Grünen stemt, gebeurt dit niet meer.”

Zelf weet hij niet wat hij ervan moet denken. „Klimaatschommelingen zijn er altijd geweest. Wat van deze gebeurtenissen ook de achtergrond is, alle dingen, ook het weer en het klimaat, zijn in Gods hand. Alleen bij Hem zijn we veilig. Hoe dan ook.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Noodweer

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer