PolitiekEuropese verkiezingen
Stemmen in GGiN Gouda: „Europa bepaalt te veel”

Het loopt deze donderdagmorgen niet storm bij het stembureau aan de Goudse Gerbrandyweg. Maar de kiezers die komen, weten waarom ze het doen: „In Europa wordt heel veel voor ons bepaald.”

L. Vogelaar
Goudse kiezers leveren hun stem in. beeld Cees van der Wal  
Goudse kiezers leveren hun stem in. beeld Cees van der Wal  

Voor de tweede keer is in de kerk van de gereformeerde gemeente in Nederland een stembureau ingericht. Even na half acht komen drie kiezers een biljet invullen. Daarna wordt het stil. „Nou, dit was het. Fijne dag verder”, grappen de stembureauleden tegen elkaar. Maar de volgende kiezers zijn in aantocht. „Heel belangrijk dat het christelijk geluid in Europa gehoord blijft worden”, zegt Bertine Haverhals. „De SGP pleit voor het leven, komt op voor boeren en vissers, en vraagt aandacht voor christenvervolging en voor Israël.”

Kiezer Nederlof heeft VVD gestemd. „Dat doe ik altijd. Maar dat ze in Europa met D66 samenwerken, vind ik wel problematisch.” Toch ging hij stemmen. „Europa bepaalt veel. Te veel.”

Een kiezer vertelt over haar katten, Jip en Janneke. En dat ze op Harold Hooglander heeft gestemd. Niet dat ze SGP’er is, maar hij is een stadsgenoot „en in de gemeenteraad doet hij het gewoon goed”. Bovendien: „Op Hamas heeft de SGP een betere visie dan de CU.”

Verliezen

Edward Uittenbroek koerste het rode potlood richting nummer 2 van lijst 14, Meer Directe Democratie. „Zij heeft goed in de gaten wat er in de financiële wereld fout gaat. Het is hartverscheurend wat er gebeurt. Ik richt me op financiële vrijheid. En vandaag is het een dag van de vrijheid: 6 juni, invasie Normandië.”

Uittenbroek is lid van de CU. Dat die samenwerking met de SGP heeft verbroken, vindt hij „niet handig”: samen hebben ze twee zetels, en er is kans dat ze die nu beide verliezen.

Mevrouw Kanters komt achter haar rollator. En ze vertrekt al snel weer, want ze heeft geen identiteitsbewijs bij zich. Ze komt opnieuw, stemt, en vertrekt. Wat ze heeft gestemd? „Ongeldig. Alle partijen hebben iets goeds; geen van alle hebben ze een behoorlijk pakket.” Het tv-debat woensdagavond vond ze weinig verheffend. „Dat gekissebis. Ze staan maar door elkaar heen te schreeuwen.” Toch ging ze naar de stembus, twee keer dus zelfs. „Er is lang gevochten voor stemrecht voor vrouwen; daarom ga ik.”

Janneke de Jong gaf haar stem aan de SGP. „Europa krijgt te veel invloed. Het is belangrijk dat we daar een principieel Bijbels geluid laten horen.” Voor Tineke Mulder gaat de samenwerking juist niet ver genoeg. „Alle ellende kunnen we als Nederland niet alleen oplossen.” Veiligheid, klimaat, somt ze op. Nummer 5 van GroenLinks kreeg haar stem: „Een vrouw, dat vind ik ook belangrijk.”

Buiten waait de banner van het stembureau uitnodigend heen en weer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer