Stinkende provocatie: Noord-Korea stuurt ‘poepballonnen’ over de grens
Het heeft haast iets weg van een uit de hand gelopen burenruzie. Noord-Korea heeft meer dan tweehonderd ballonnen met afval naar Zuid-Korea gestuurd.
Plastic flessen, batterijen en toiletpapier vlogen begin deze week over de ‘schutting’. Afgaande op de „donkere kleur en geur” van een deel van de inhoud bevatten de ballonnen ook uitwerpselen, wist het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap te vermelden.
Pyongyang had al gewaarschuwd het buurland te zullen overspoelen met „bergen oud papier en vuiligheid”. Het regime maakt zich boos over een Zuid-Koreaanse ballonnenactie: activisten hebben pamfletten met propaganda tegen de regering in Pyongyang gestuurd. Daarin krijgt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un er verbaal van langs en worden bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen aan de kaak gesteld.
De lanceringen –die overigens al decennia van beide kanten plaatsvinden– zijn een doorn in het oog van Pyongyang. Kritiek op de grote leider is niet te verteren, maar misschien nog wel gevaarlijker: de ballonnen bevatten informatie over de buitenwereld. Iets waar het regime de inwoners juist zo veel als mogelijk voor afschermt. Daar komt bovenop dat de activisten vaak gevluchte Noord-Koreanen zijn. „Tuig" en „vieze straathonden” noemde de jongere zus van Kim, Kim Yo-jong, deze overlopers al eens.
De ballonnenkwestie is er dan ook een die geregeld hoog oploopt. Zo blies Noord-Korea in 2020 het verbindingskantoor met Zuid-Korea in de grensstad Kaesong op. Pyongyang was kwaad omdat Zuid-Korea de activisten niets in de weg zou leggen bij het lanceren van de luchtpakketjes.
Toch had Zuid-Korea kort daarvoor wel actie ondernomen. Het parlement nam een wet aan die het verbood om propagandamateriaal naar Noord-Korea te versturen, op straffe van maximaal drie jaar cel en boetes tot 30 miljoen won (zo'n 21.000 euro). De regering van de toenmalige president Moon Jae-in hield er een meer verzoenende houding op na richting de noorderbuur. Eind vorig jaar oordeelde het Constitutioneel Hof van Zuid-Korea echter dat de wet in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.
De uitspraak leidde niet alleen tot opluchting bij activisten, maar ook bij bepaalde christenen. Er vliegen namelijk niet alleen pamfletten of uitwerpselen de grens over. Missionaire organisaties maken dankbaar gebruik van ballonnen om Bijbels het zo gesloten land binnen te krijgen. Een daarvan is Voice of the Martyrs Korea (VOM), een zusterorganisatie van de Nederlandse stichting SDOK. Zo heeft VOM in 2020 ruim 20.000 Bijbels naar Noord-Korea gestuurd, deels door gebruik te maken van ballonnen.
Het is te hopen dat het versturen van het Woord van vijanden vrienden maakt. Niet alleen in de burenruzie (of eigenlijk familieruzie) tussen Noord- en Zuid-Korea, maar ook in de verhouding met de God voor Wie ‘god’ Kim Jong-un niet wil buigen.