De Franse Senaat stemde dinsdagavond met krappe meerderheid voor een wetsvoorstel dat gendertransities onder minderjarigen verbiedt. De tekst voorziet onder meer in een verbod op hormonale behandelingen.
Het wetsvoorstel, dat een initiatief is van Jacqueline Eustache-Brinio, senator voor Les Républicains (LR), werd aangenomen met 180 stemmen voor en 136 tegen.
Eustache-Brinio wil „voorkomen dat minderjarigen die twijfelen aan hun geslacht, spijt krijgen van medische behandelingen of geslachtsveranderende operaties na een verkeerde diagnose”, zei ze aan het begin van het debat.
Er zijn in Frankrijk geen officiële statistieken beschikbaar over het aantal minderjarigen dat in transitie wil. Wel meldde The European Conservative, een conservatieve Engelstalige publicatie, in maart dit jaar dat er artsen zijn geraadpleegd in het parlementaire onderzoek naar gendertransitie onder jongeren. Zij zien een dramatische toename van verzoeken om geslachtsverandering, ook onder zeer jonge kinderen.
Gevangenisstraf
Daarom pleit Eustache-Brinio voor een volledig verbod op operaties en hormonale behandelingen. Artsen die de regels overtreden, riskeren volgens het wetsvoorstel een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een boete van 30.000 euro. Puberteitsremmers zouden alleen onder strikte voorwaarden toegestaan zijn.
De Republikeinse senator vindt bovendien „dat jongeren goede psychiatrische zorg moeten krijgen, in plaats van dat ze richting transitie geduwd worden”.
Daar stemmen de Franse pyschologe Céline Masson en de kinderpsychiater Caroline Eliacheff, die volgens The European Conservative ook deelnamen aan het parlementaire onderzoek, mee in. Ze benadrukken dat de overgrote meerderheid van de kinderen die behandeld worden voor genderdysforie, slachtoffer is van onder meer pesterijen en lijdt aan depressieve gevoelens.
Transfoob
De linkerflank van de Senaat beschouwt het wetsvoorstel van Eustache-Brinio als „transfoob”. Onder meer senator Mélanie Vogel van Groupe Écologiste uitte stevige kritiek: „Feit is dat transgenders nu eenmaal bestaan en je niets kunt doen om dit te voorkomen”.
In reactie op de bezwaren zei LR-voorzitter Bruno Retailleau: „Er zijn geen transfoben aan de ene kant en mensen met volledige menselijkheid aan de andere kant. Dit soort uitspraken zijn een belediging”.
Hoewel het wetsvoorstel in de Senaat is aangenomen, is niet bekend of er daadwerkelijk een wet tot stand komt. Het plan werd na de stemming naar de Assemblée nationale, de Tweede Kamer, gestuurd, maar er is geen garantie dat het daar behandeld wordt, meldde de Franse krant Le Monde woensdag. Omdat LR in de Assemblée een stuk kleiner is dan in de Senaat, is het bovendien niet aannemelijk dat een meerderheid tot stand komt.