De Erdee Media Groep (EMG) heeft vanwege de inflatie te kampen met oplopende kosten voor onder meer grondstoffen, distributie en personeel. Die zijn in het boekjaar 2023 bewust nauwelijks doorberekend aan de abonnees.
Dat blijkt uit een toelichting van de directie op de jaarrekening. De jaarcijfers werden vrijdagavond door de algemene vergadering van aandeelhouders vastgesteld.
De nieuwe abonnementstarieven gaan jaarlijks per 1 oktober in. In 2022 besloot de uitgever van onder meer het Reformatorisch Dagblad en familieblad Terdege vrijwel geen verhoging door te voeren. Het „gezonde vermogen” van het bedrijf maakte dat mogelijk, zegt directeur Cornell Heutink desgevraagd. „In een tijd waarin veel kosten van onze lezers toch al sterk stijgen, wilden we daar niet automatisch in meegaan.”
EMG boekte in 2023 een bescheiden nettowinst van 144.000 euro. Een jaar eerder was dat nog bijna 1,3 miljoen euro. Die daling is vooral te wijten aan een wijziging in de boekhoudkundige waardering van de pensioenvoorziening. Het niet volledig doorrekenen van kostenstijgingen droeg in beperkte mate aan de daling bij.
Het rendement –het resultaat in percentage van het eigen vermogen– kwam uit op 0,9 procent. Heutink is daar tevreden over. „EMG is een missiegedreven organisatie, wij hoeven geen hoge winst te maken.”
Vernieuwingen
Het bedrijf moet blijvend kunnen investeren in vernieuwingen. Per 1 oktober 2023 zijn de abonnementsprijzen wél verhoogd in lijn met de verwachte kostenstijgingen.
Het afgelopen jaar stak EMG opnieuw veel energie in de verandering in een digitaal mediabedrijf. De vruchten daarvan worden volgens Heutink steeds meer zichtbaar. Zo zijn er steeds meer RD-abonnees met een digitaal of hybride (digitaal in combinatie met papier) abonnement. „Vooral de combinatie met de zaterdagkrant, met het RDMagazine, is erg in trek.” Ook de belangstelling voor podcasts en video’s neemt toe, evenals het aantal bezoekers op de sociale media van de EMG-uitgaven.
„In een tijd waarin veel kosten van onze lezers toch al sterk stijgen, wilden we daar niet automatisch in meegaan” - Cornell Heutink, directeur EMG
Familieblad Terdege vierde in 2023 het 40-jarig jubileum. Erdee Distributie bestond tien jaar. Uitgeverij De Banier deed twee overnames: het blad Oude Paden en het boekenfonds Brevier.
Een uitdaging voor het bedrijf blijft de aanhoudende krappe arbeidsmarkt. „Het is lastig om vacatures ingevuld te krijgen. Vooral ICT’ers zijn moeilijk te vinden.”
Nepnieuws
In het bestuursverslag legt Heutink de vinger bij de „verwarring in de samenleving door nepnieuws en complottheorieën”. Ook wijst hij op het risico dat mensen „verstrikt raken in de veelheid aan digitale mediakanalen”. De producten van EMG onderscheiden zich volgens de directeur door de betrouwbare inhoud en duiding. „We zien dat we hier ook mensen van buiten de eigen achterban mee bereiken.”
Tekenen
De aandeelhoudersvergadering werd geopend door de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen, David van As. Hij las uit Mattheüs 24 de verzen 1-14 en 32-34. Van As zei dat de Bijbel oproept om de tekenen der tijden te verstaan. De missie van EMG is de eigen achterban waakzaam te maken tegen de tijdgeest en de reformatorische beginselen te verspreiden in de hele samenleving. „Dan is er dus niet alleen behoefte aan een hek maar ook aan een bron. Het een kan en mag niet zonder het ander.”
Ds. J.A. van den Berg, predikant van de hervormde gemeente van Sint Anthoniepolder en bestuurslid van de Stichting Reformatorische Publicatie, sloot de vergadering. Hij las 1 Petrus 1:1-12. De predikant stond stil bij vers 8, waar van de Heere Jezus gezegd wordt „Denwelken gij niet gezien hebt en nochtans liefhebt”. ”Die liefde wortelt in de besprenging met Zijn bloed en in de wedergeboorte door Zijn opstanding. We hopen dat het RD die liefde verspreidt.”