Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat 100 jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Vredeskerk Veenendaal
De Vredeskerk in Veenendaal bestaat 75 jaar. Op 8 april 1949 werd de kerk in gebruik genomen. Ter gelegenheid van het jubileum zijn er op zaterdag 20 april vanaf 10 uur activiteiten rondom de kerk aan de Kerkewijk. Op zondag 21 april is er een herdenkingsdienst, die geleid wordt door oud-predikant J.B. ten Hove.
De oudste protestantse kerk in Veenendaal is de Oude Kerk, die dateert uit de zestiende eeuw. In 1928 volgde de Julianakerk. Als gevolg van de sterke uitbreiding van Veenendaal ontstond er al voor de Tweede Wereldoorlog behoefte aan een derde kerkgebouw. De Vredeskerk is vermoedelijk de eerste kerk in Nederland die na de oorlog werd gebouwd. In de eerste dienst ging de wijkpredikant ds. A. Vroegindeweij voor.
Predikanten van deze gemeente waren in het verleden: ds. A. Vroegindeweij (1949-1964), ds. T. Langerak (1965-1974), dr. C.A. van der Sluijs (1977-1989), ds. N.P.J. Kleiberg (1990-2004), ds. M. Goudriaan (2006-2014) en dr. B.J. ten Hove (2016-2022). De gemeente, die deel uitmaakt van de hervormde gemeente Veenendaal, is momenteel vacant.
Bij de ingang van de kerk is een grote plaquette te zien met daarop de namen van gemeenteleden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het gebrandschilderde raam boven de hoofdingang is ontworpen door J. Germans en verbeeldt de hemelse en de aardse vrede. Te zien is onder andere een leeuw met een pijlenbundel en een zwaard en daaronder de tekst ”Mijn vrede geef ik u”.
Vredeskerk Wezep
De Vredeskerk in Wezep bestaat vijftig jaar. Ter gelegenheid daarvan wordt op zondag 21 april een herdenkingsdienst gehouden waarin de plaatselijke predikant ds. I. Pauw voorgaat. Ook verschijnt er een jubileumboek ”50 jaar Vredeskerk”. De Vredeskerk is, met de Dorpskerk en de Hoeksteen, in gebruik bij de hervormde gemeente Wezep.
De wijkgemeente Vredeskerk-Hoeksteen is bekend als een ”Open Bondsgemeente” staat op de site van de gemeente. „In de loop der jaren hebben wij een ontwikkeling doorgemaakt van een meer traditionele gemeente naar een gemeente waar ruimte is voor vernieuwingen. Dat uit zich in de eerste plaats in de erediensten, waar ruimte is voor een grote verscheidenheid aan liederen en voor verschillende soorten muzikale begeleiding. Daarnaast is bij ons sinds 2016 het ambt van ouderling en diaken ook opengesteld voor vrouwen.”
Op 3 mei 1974 onthulde ds. A. Romein, de toenmalige predikant, een gedenksteen met de woorden ”Vredeskerk A.D. 1974. Christus is onze vrede”. Hij preekte ’s avonds over Psalm 122:8b: „Vrede zij in u”.
Predikanten die de gemeente gediend hebben zijn: ds. A. Romein (1966-1975), ds. A. Boertje (1976-1990), ds. W. Dekker (1991-1997), ds. L.W. Smelt (1992-1998), ds. J. het Lam (1998-2005), ds. J. van Holten (1999-2017), ds. L. Lammers (2006-2011) en ds. I. Pauw (2018-heden).
Vredevorstkerk
De Vredevorstkerk in Beverwijk wordt begin mei verkocht aan de Koptisch-Orthodoxe Kerk, aldus gereformeerdekerken.info . De naam van de kerk verandert dan in St.-Maria en St.-Petrus en St.-Pauluskerk.
De protestantse gemeente Beverwijk-Wijk aan Zee is bezig met het afstoten van haar drie kerkgebouwen: de hervormde Dorpskerk in Wijk aan Zee, de Grote Kerk in Beverwijk en de Vredevorstkerk in Beverwijk.
Toren Haastrecht
De toren van de hervormde kerk in Haastrecht wordt gerestaureerd. Dat heeft Joke Molenaar-Sosef, scriba van de hervormde gemeente van Haastrecht, bevestigd.
De werkzaamheden aan de toren zijn in februari begonnen met het plaatsen van steigers. Die zijn nodig omdat het een grote opknapbeurt betreft. Niet alleen wordt er geschilderd, maar ook het houtrot wordt gesaneerd. Verder wordt het lood op het dak vervangen en wordt de windhaan op de toren opnieuw verguld. De toren wordt volledig gevoegd, het uurwerk gaat eruit om nagekeken te worden en de wijzerplaten worden opgeknapt. „Het betekent dat het carillon niet meer te horen is en dat de klokken voorafgaand aan de kerkdiensten niet luiden.”
Naar verwachting is de klus voor de bouwvakvakantie geklaard, maar mogelijk is er meer tijd nodig in verband met tegenvallers. De toren is eigendom van de burgerlijke gemeente Krimpenerwaard, die de kosten voor haar rekening neemt.
Kerk en toren dateren van 1964, nadat de vorige door een grote brand verwoest werden. Eerder, in 1896, waren ze ook al afgebrand. Na 1964 werden kerk en toren herbouwd naar de toestand van voor 1896, behalve de torenbekroning, die herbouwd is als een kopie van de toestand in 1896.