Suïcidepreventie 

Kamer wil wettelijke verankering suïcidepreventie 

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een door de ChristenUnie ingediende initiatiefwet om suïcidepreventie wettelijk te verankeren. Daarmee wordt in ieder geval duidelijk wie verantwoordelijk is voor preventiebeleid. Of het aantal suïcides hiermee ook daadwerkelijk naar beneden gaat, is echter ongewis.

9 April 2024 16:35Gewijzigd op 10 April 2024 08:43
Mirjam Bikker (ChristenUnie), tijdens een debat in de Tweede Kamer. beeld ANP Robin van Lonkhuijsen
Mirjam Bikker (ChristenUnie), tijdens een debat in de Tweede Kamer. beeld ANP Robin van Lonkhuijsen

De initiatiefwet die destijds door CU-Kamerlid Joël Voordewind werd ingediend, werd al medeondertekend door GroenLinks-PvdA, BBB, SP, Partij voor de Dieren, SGP, CDA en NSC. Dinsdag werd bekend dat ook D66 het voorstel steunt. Daarmee is er voldoende steun.

Onder aanvoering van de CU willen partijen met het wetsvoorstel vooral voorkomen dat suïcidepreventiebeleid te afhankelijk wordt van politieke steun. Die is immers onvoorspelbaar en kan met de tijd verschillen. De indieners hebben in het voorstel daarom onder meer opgenomen dat de zelfmoordpreventielijn 113 altijd gratis moet blijven. Ook moeten er volgens de indieners meer hekken komen langs spoorlijnen.

De wet regelt bovendien dat de verantwoordelijkheid voor suïcidepreventiebeleid bij de minister van Volksgezondheid komt te liggen. Na de invoering van de wet kan die bewindspersoon dus worden aangesproken op het feit dat er niets dan wel te weinig gebeurt om zelfdoding te voorkomen.

Ondanks dat de verantwoordelijkheid primair bij de minister van Volksgezondheid komt te liggen, zijn het juist gemeenten die in de toekomst meer taken krijgen. De wet verplicht elke gemeente om een eigen suïcidepreventiebeleid op te tuigen. Voor deze operatie hebben de indieners 10 miljoen euro gereserveerd. Op dit moment zijn er ruim 50 gemeenten die een integraal suïcidepreventiebeleid voeren, blijkt uit gegevens van 113. Dat is een zesde van het totaal aantal gemeenten.

Hoewel de wet er dus hoogstwaarschijnlijk komt, zijn er in het verleden wel kritische kanttekeningen bij geplaatst. Zo was het destijds volgens de Raad van State onduidelijk welke meerwaarde het wettelijk verankeren van het suïcidepreventiebeleid heeft.

Aanvliegroute

Ook vraagt een aantal partijen zich af of het initiatiefwetsvoorstel wel de juiste aanvliegroute is om het aantal zelfdodingen naar beneden te krijgen. Al jaren staat de toegang tot de geestelijke gezondheidszorg (ggz) onder druk, vooral voor mensen met complexe psychische problemen. Die personen komen vaak op lange wachtlijsten te staan, waardoor problemen vaak nog groter kunnen worden.

Bikker erkent dat er een grote opgave ligt als het gaat om de wachtlijsten in de ggz. „Daar doet deze wet ook niets aan af”, zegt ze desgevraagd. „We zien alleen wel dat 60 procent van de slachtoffers nooit bij de ggz in beeld is geweest.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer