Hoe crimineel het beste re-integreert in de maatschappij
Hebben langere gevangenisstraffen minder criminaliteit tot gevolg? Niet volgens vwo-scholieren Machteld van der Wielen (17) en Elze-Marije Grinwis (18). Zij onderzochten voor hun profielwerkstuk hoe ex-gedetineerden weer het beste hun plekje in de maatschappij kunnen vinden.
Lang niet alles gaat goed bij de resocialisatie van vrijgekomen gevangenen, stellen Machteld, woonachtig te Dirksland, en Elze-Marije, uit Ouddorp. Ze wilden voor hun profielwerkstuk (pws) ontdekken hoe effectief het proces bij gevangenissen is om hun ‘inwoners’ weer goed voorbereid te laten beginnen aan hun burgerleven.
De twee scholieren van de CSG Prins Maurits in Middelharnis vinden dat het kraakt rondom de basisvoorwaarden van ex-gedetineerden. Machteld: „Voordat een gevangene vrijkomt moeten zaken als inkomen, onderdak, zorgverzekering en identiteitsbewijs gewoon goed geregeld zijn, maar dat is bij minstens 40 procent van de gevallen niet zo.”
Voor hun onderzoek spraken de scholieren Wilfred Kols, coach en motiverende spreker die in het verleden in het criminele circuit verkeerde. Elze-Marije: „Hij zei dat gevangenen meer geleidelijk vrij moeten komen, in plaats van dat ze plotseling op vrije voeten staan”, vertelt de Ouddorpse. „Zo zouden gedetineerden in hun laatste maanden in de gevangenis vaker proefverlof moeten krijgen. Zo komen ze stapje voor stapje weer in de maatschappij.”
Andere kijk
Tijdens het onderzoek kregen de twee een andere kijk op gevangenen. Machteld: „We kwamen erachter dat verreweg de meesten in de gevangenis geen geharde criminelen zijn als Taghi, maar gewoon kansarme mensen met vaak een slechte thuissituatie. Er zijn heel veel factoren die meespelen. Ik besef nu dat dit gewoon mensen zijn die geholpen moeten worden.”
We kwamen erachter dat verreweg de meesten in de gevangenis geen geharde criminelen zijn
De Zuid-Hollandse scholieren willen daarom dat minder ex-gedetineerden weer in de penarie komen als ze op vrije voeten zijn. En behalve door goede begeleiding en nazorg kan dit ook bereikt worden door andere vormen van straffen. Elze-Marije: „In plaats van een celstraf waar mensen geïsoleerd worden van de maatschappij, kun je ook taakstraffen geven of een enkelband. Je bent dan na je straf veel beter voorbereid op het normale leven.” De twee zeggen het daarom zorgelijk te vinden dat de formerende partijen juist meer celstraffen willen en minder taakstraf.
Carrière
Dat het pws van de twee meiden zou gaan over criminaliteit en recht lag voor de hand. De twee hebben allebei een glansrijke carrière op dit gebied voor ogen. Zo wil Machteld rechten gaan studeren om zo advocaat te worden, of misschien zelfs officier van justitie. En Elze-Marije wil fiscaal recht studeren om dan als het even kan voor een groot internationaal bedrijf te werken.
Dit is het vierde deel in een serie interviews over profielwerkstukken.